pondelok 11. augusta 2014

Rick Riordan - Percy Jackson: Zlodej blesku

Chlapec - poloboh - hrdina!

Bohovia z Olympu sa búria!
Majstrovský blesk – silná zbraň najvyššieho boha Dia – bol ukradnutý a môže to mať osudné následky pre ľudstvo. Čo s tým má spoločné dvanásťročný chlapec Percy Jackson, v ktorého okolí odrazu začínajú ožívať krvilačné bytosti zo starých gréckych bájí a povestí, hrozí mu vyhodenie zo školy a kopa ďalších problémov? Podarí sa mu spolu s jeho priateľmi nájsť ukradnutý blesk? Zistí skutočnú pravdu o svojom otcovi? Toto a veľa iných vecí sa dozviete v prvom diele svetovo úspešnej fantasy série.
Nedajte si ju ujsť! 
Skôr ako sa pustím do filmového spracovania nejakej knihy, musím mať tú knihu najskôr prečítanú. Len málokedy sa mi stane, že by som toto poradie zamenila a najskôr sa púšťala do filmu. Percy Jackson ma najskôr ako kniha vôbec nezaujal. Potom som si však raz náhodou pozrela film a bola som uchvátená. Hneď som si pozrela aj ďalšiu časť a aby som si skrátila čakanie na ďalšie filmové dieli, rozhodla som sa konečne pustiť do kníh.

"Cheirón na nás čakal vo svojom invalindom vozíku. Vedľa neho stál ten svalovec, ktorého som videl počas pobytu v ošetrovni."

Celá séria pozostáva dokopy zo 6 kníh. Prvý diel nás zoznamuje s trojicou mladých, nie príliš ľudských tínedžerov, ktorý musia napraviť čo ich rodičia (presnejšia bohovia) tak trochu v minulosti pokašľali. Percy, mladý chalan, ktorý donedávna ani nevedel, kto je vlastne jeho otec a čo je zač, má teraz na pleciah osud celého sveta, ktorý zachráni, keď zabráni tomu, aby vypukla vojna. Aj keď to zo začiatku vyzerá dosť jednoducho, príbeh sa skomplikuje vo chvíli, keď bude treba najskôr zabraňovač vojny nájsť(ak to tak môžem nazvať), keďže bol ukradnutý. Percy sa svojimi kamarátmi vydáva na veľmi nebezpečnú cestu, na ktorej chce aj zistiť, ktorý z bohov je vlastne jeho otec a kto je on.

Veľmi by ma zaujímalo, či je ešte niekto, kto nečítal Percyho. Ja sama sa za to cítim ako dosť veľký lúzer, že som sa k nemu dostala až tak neskoro. Kniha bola napísaná proste fantasticky. Páči sa mi, akú rozsiahlu fantáciu má autor a ako celý príbeh skombinovala. Aj keď nie som veľký fanúšik gréckej mytológie, v tomto prípade mi vôbec nevadila a knihu som si naplno užívala. Rick ma veľmi chytľavý štýl písania, stránky sa v podstate pretáčali samé a ja som knihu zbaštila za jedno popoludnie. Veľkým plusom bolo, že kniha nebola rozprávaná zo ženského, ale naopak mužského pohľadu (čo mám vždy radšej). Okrem toho boli všetky ostatné, či už viac alebo menej dôležité postavy, úplne odlišné a svojrázne a tak sa mi vryli do pamäti aj tie, ktoré sa na scéne neobjavili až tak často. V dnešnej dobe len veľmi málo autorov dokáže vytvoriť všetky postavy kvalitne, bez toho aby aspoň jedna z nich neliezla na nervy. Rickovi sa to však podarilo. 

"O pár minút neskôr sme sedeli v lacnej reštaurácii, v boxe z lesklého chrómu. Všade okolo nás sa rodiny kŕmili hamburgermi a nalievali mleíečnymi koktailmi a kolou."

Kniha bola písaná veľmi jednoducho a mne sa páčilo, že som hneď po pár strankách vedela, kto je kto a čo pôjde. Aj keď sa prvá polovica knihy motala hlavne okolo toho, kto je vlastne Percyho otcom, ja som to vedela už z filmu a tak sa pre mňa žiadne prekvapko nekonalo, no aj tak som sa nenudila, pretože sa mi zdalo, že sa kniha a film v mnohých veciach úplne odlišovali. Som veľmi zvedavá, či sa aj druhý diel bude od filmu až tak odlišovať, alebo naopak sa bude knihe podobať až príliš.  Tak isto mi prišli všetky postavy strašne vyspelé a vôbec by som nepovedala, že majú len dvanásť rokov. Správali sa naozaj veľmi vyspelo, vôbec nie ako nejaké malé umrnčané decká. Tak sito nemám pocit, že by kniha mala byť určená len mladšim čitateľom (knihu teraz číta napr. aj moja mamka) a že si ju môžu užiť rôzne vekové kategórie. Obzvlášť si ju užijú čitatelia, ktorí majú radi bohov, mytológiu a všetko okolo toho. Ja sama som mala pocit, že sa vraciam do minulosti a svojho mladšieho ja, ktoré tak strašne frčalo na Harry Potterovi.

"Arés očervenel od zlosti." 

Percy nasadil hneď prvým dielom vysokú latku a mne nezostáva nič iné len dať tomuto perfeknte prepracovanému fantasy príbehu plný počet lajkov. Som veľmi zvedavá, čo na mňa čaká v ďalších dieloch a či budú rovnako dobré (ak nie ešte lepšie) ako prvý diel :)
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment. Knihu nájdete TU.

6 komentárov:

  1. Ďalšie časti sú veru lepšie :) A dvojka sa od filmu podľa mňa líši ešte viac ako jednotka :D Tam bolo v knihe všetko inak :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš úplnú pravdu ! Dvojka sa odlišovala ešte viac :D

      Odstrániť
  2. Tiež som sa k Percymu dostala len nedávno, ale moc sa mi to páčilo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Taky jsem si připadala jako hrozný lůzr, že jsem knížku četla tak pozdě, ale už mám sérii za sebou a momentálně rozečítám volné navazování - Bohové Olympu. :) Rick je prostě bůh. :3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mňa ešte veru čaká dosť dielov, no určite sa chcem pustiť neskôr aj do Bohov Olympu a Rick veru je :)))

      Odstrániť