utorok 12. augusta 2014

Rick Riordan - Percy Jackson: More oblúd

Percy a jeho priatelia sa vydávajú na ďalšiu nebezpečnú výpravu!

Percy Jackson si už zvykol na to, že nie je obyčajný chalan z New Yorku – ako syn boha mora Poseidóna patrí do dvoch svetov, ľudského aj mytologického, kde sa to hemží zákernými a krvilačnými obludami. A mnohé z príšer, ktoré donedávna poznal len zo starých gréckych bájí, ho teraz chcú pripraviť o život... Po nečakane pokojnom školskom roku sa v posledný deň pred prázdninami na Percyho zosype celá lavína problémov – hodina telocviku sa zmení na vybíjanú s ľudožrútskymi obrami, kamarát Grover sa dostane do problémov a Táboru polokrvných hrozí zničenie.

Ako som už v recenzii na prvý diel spomínala, Percy je jedna z mála výnimiek, kedy som si pred prečítaním knihy najskôr pozrela filmové spracovanie. Pri prvom dieli som však bola spokojná ako s filmom tak aj knihou, no pri druhom už moje nadšenie trošku opadlo, pretože a kniha a film veľmi líšili a je pravda, že a mi film páčil o niečo viac. Neviem či to spôsobili všetky tie filmové efekty, alebo, že moja predstavivosť proste nevedela pri tejto knihe pracovať až tak na plné obrátky a to hlavne zo začiatku, kedy sa kniha strašne pomaly rozbiehala. Našťastie sa zhruba od polovice všetko zmenila a kniha sa uberala oveľa lepším smerom, aj keď som si ju neužila až tak veľmi ako prvý diel.


"Pozrel som sa tým istým smerom, ale veľa som toho nevidel. Nebo bolo zamračené, vzduch zahmlený a vlhký ako para zo žehličky."

Percy prežil pokojný školský rok a keď sa už blíži leto a on sa ma vrátiť do Tábora polokrvných, v telocvični ho napadnú obludy, o akých čítal len v knihách a ktoré ho chcú zabiť. Našťastie sa na scéne objaví jeho verná kamarátka Annabeth, dcéra Athény, s pomocu ktoej sa mu príšery podarí poraziť. Situácia v tábore je však veľmi zlá. Strom, ktorý má tábor chrániť, vysychá a Percy musí nájsť magické zlaté rúno, ktoré ho vylieči. Rúno sa však chystá vyhľadať Percyho nepriateľka, no aj napriek tomu Percy a Annabeth opustia tajne tábor aj s novo nájdeným Percyho bratom. Cesta však nebude úplne jednoduchá a bude obsahovať množstvo prekážok.

Ako som už spomínala, prvá polovica knihy sa mi strašne ťahala. Sama neviem prečo, veď na filme som bola nalepená od začiatku až po koniec a hrozmžila som pri každej reklame. Tu som nemala problém knihu odložiť a ísť sa napapať, vycikať, ísť von. A to som mala prečítaných iba pár desiatok strán. Keď som sa však večer pustila do knihy, nemohla som sa od nej už odtrhnúť, druhá polovica chytila oveľa rýchlejší spád a ja som knihu očítala až nad ránom, keď už hodiny dávno neukazovali polnoc. Rick si opäť zachoval svoju fantáziu, schopnosť vytvoriť nečakanú akciu a dej príjemne obohatiť o nové udalosti a fakty. Tak isto by som rada poznamenala, že má autor úžasný znmysel pre humor a že sa mi to pri tejto knihe ešte dvojnásobne potvrdilo.

"Mali sme namále zo šesť - seem ráz, čo mi pripadalo ako celkom slušný výkon."

Percy je proste skvelý hlavná hrdina. Je vtipný, milý, ovážny, jeho rozhodnutia dávajú zmysel, nespráva sa ako malé rozmaznané ufňukané decko a veľmi sa mi páči, že je kniha rozprávaná z jeho pohľadu. Mimoriadne rada mám však aj Grovera a Annabeth, ktorí Percyho sprevádzajú na cestách. Grover je skôr taký vtipálek a je vždy nad vecou a Annabeth je tá ovážna a silná, ktorá sa od všetkých nafúkaných hrdiniek úplne odlišuje. Veľkým plusom je, že Annabethinou mamou je Athéna a bolo vidna, že sa na ňu správaním podobá. Na scéne sa objaví aj Percyho novo objavený brat, ktorý mi tiež bol sympatický, no neobľúbila som si ho nejako výrazne, narodziel od ostatných postáv. Clarissa mohla niektorým čitateľom lezť na nervy, no podľa mňa to bola vynikajúca postava, ktorá knihu dobre obohatila a mne sa páčila jej uštipačnosť a smelosť.

Ak nerátam ten pomalší začiatok a to, že sa kniha nepodobala skoro vôbec filmu, nevidím na knieh žiadne negatíva. Percy je pre mňa niečo ako druhý Harry Potter, aj keď sú príbehy úplne odlišné, predsa len majú dačo spoločné. Oba sú skvelo napísané, priniesli na knižný trh niečo nové a aj anpriek veľkému počstu dielov vás budú stále baviť a nebudete sa pri nich nudiť. Rick Riordan a J.K. Rowlinová si určite môžu podať ruky a veselo si sadnúť na kávu. Som rada, že som sa nakoniec k Percymu dostala, lebo viem, že ak by som tak neurobila, určite bz som to ešte oľutovala.

"A to mi pripomenulo... že som zostal bohom ešte niečo dlžný."

Tento krát knihe síce sťahujem jeden lajk, no aj napriek tomu to pre mňa stále zostáva skvelá séria a už sa teším na ďalšie dieli.  Pokiaľ ste sa do knihy ešte nepustili, určite by ste to čo najskôr mali urobiť.
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment. Knihu nájdete TU.  

2 komentáre:

  1. Priznám sa, že ja som film Percyho ešte nevidela.. asi by som to mala zmeniť :D.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Já teď čtu Percyho 1 (Zloděj blesku) A musím říct ,že se mi líbí kniha i film. :) Uvidíme jaký bude druhý díl. Co jsem slyšela tak ten film je no nic moc. Tak mám trochu strach se na něj podívat. Ale asi až potom co ten druhý díl přečtu. :)
    PS.Super recenze. ;)

    OdpovedaťOdstrániť