nedeľa 3. augusta 2014

Proroctví - Josephine Angelini

Zistí Helen čo je vlastne zač?

Helen Hamiltonová odjakživa vedela, že je iná. Avšak nechápala, čo sa s ňou deje. Prečo behá rýchlejšie ako ktorýkoľvek človek, ktorého pozná, prečo je silnejšia ako mnoho mužov? Helen sa samej seba desí, až do chvíle, kedy spozná pravdu. V deň, kedy sa na ostrov Nantucket prisťahuje rodina Délosových, Helen zisťuje, že nie je jediná. Zisťuje, že jej schopnosti nie sú len tak hocijaké. Je potomok gréckych bohov. A tak sa začne cesta spoznávania seba samej a takisto spoznáva históriu svojich predkov a nástrahy, ktorým musí čeliť.




Proroctví je prvý diel zo série Starcrossed, ktorej knihy majú proste dokonalé obálky. Všetky knihy sú založené na gréckej mytológii, čo mne nie je až taká blízka téma, no keďže som na knihu videla dobré ohlasy aj od (ne)milovníkov mytológie, povedala som si, že by sa aj mne mohla táto kniha páčiť. Páčilo sa mi, že autorka nepoužila len staré, známe, ale že sa rozhodla polobohov trochu upraviť a vložila do knihy svoje vlastné pravidlá, čo sa nie všetkým môže pozdávať. Ja som však túto novosť uvítala, keďže nerada čítam to isté dookola. Uvítala som ako si autorka vytvorila skoro všetko sama a že sa pohrala aj s detailmi, no aj napriek tomu som predsa len pri čítaní našla nejaké chyby.

"Helen raději bleskově změnila téma. Probraly školní rozvrh, běžecké tratě a jestli si Helen má, nebo nemá nechat ostříhat vlasy do ofiny."

Helen je mladé, nie príliš sebavedomé dievča, ktoré sa od svojich rovesníkov odlišuje nie len výškou, ale aj mnohými inými (nadľudskými) schopnosťami. Aj keď sa snaží zapadnúť medzi rovesníkov, nie je to až také jednoduché a všetko sa skomplikuje, keď do jej života jedného dňa vstúpi rodina Délosových. Helen postupne zisťuje, že nie je žiadna obluda či príšera, ale potomok gréckych bohov. Nezostáva jej nič iné, len zistiť všetko o sebe aj o svojich predkoch a to aj s pomocou očarujúceho Lucasa.

Väčšinou sa mi stáva, že si v knihe neobľúbim hlavnú hrdinku, no pri tejto knihe sa mi asi prvý krát stalo, že mi nesadol hlavný hrdina. Lucas bol až príliš žiarlivý, príliš majetnícky, všade bol a všetko videl. Strašne ma rozčuľoval a oveľa radšej som bola, keď sa na scéne objavili iné postavy. Helen bola celkom dobrá hlavná hrdinka, miestami síce trochu nemastná - neslaná, ale radšej nech je menej výrazná, ako by mala byť stále stredobodom pozornosti. Celú rodinu Délosových som si však obľúbila a páčilo sa mi, ako plynulo do deja zasahovali. Nepredstavujte si však pokojnú a milučkú rodinnú atmosféru. Josephine vytvorila svet, kde sú intrigy v rodine, klamstvá a podkopávanie nôh úplne prirodzené a kde sa neoplatí veriť každému. 

"Zpočátku se ještě coby nový host držela na uzdě, ale jakmile před ni postavili dušenou čočku, nedokázala už myslet na nic jiného než na její vúni."

Celkovo na mňa pôsobil príbeh príjemným dojmom. Autorka si grécku mytológiu pekne upravila podľa svojich predstáv a bolo vidno, že si príbeh do detailov naplánovala. Bolo cítiť, že sa Josephine potrebuje ešte vypísať a že sa dopúšťala tradičných školáckych chýb a v knihe sa nachádzalo množstvo opisov záživných asi ako návod na použitie práčky. Zo začiatku sa kniha rozbiehala pomalšie, všetko sa na nás valilo len po maličkých dávkach a tá najlepšia akcia sa dostavila až pred koncom knihy. S prvou polovicou knihy som dosť bojovala, bála som sa, že ak knihu na chvíľku odložím, už sa k nej tak ľahko nevrátim. Aj keď mala autorka svoj vlastný, neokukaný štýl a grécku mytológiu poňala po svojom, nedokázala som sa do knihy tak zažrať ako keď som čítala napríklad Prvú striebornú knihu snov. 

Sériu však nezavrhujem, naopak, som veľmi zvedavá, čo prinesie ďalší diel. U autorky vidím veľký potenciál a dúfam, že svoj talent nezahodí, ale že ho naplno rozvinie. Za veľké autorkino plus považujeme schopnosť vytvoriť charaktery postáv. Aj keď sa mi Lucas moc nepozdával, Helen som zniesla v pohode a veľmi som si obľúbila vedľajšie postavy. Málokedy sa mi stane, že si vytvorím nejaký vzťah k vedľajším postavám, no pri tejto knihe som si obľúbila celú Lucasovu rodinu, všetkých bratrancov aj sesternice a páčilo sa mi, že im autorka venovala dosť veľkú pozornosť. Tak isto sa kniha nevenuje len vážnym problémom, ale je obohatená aj o mnoho humorných scénok, ktoré vám vyčaria úsmev na tvári.

"V kuchyni strčila Helen ústa pod kohoutek a všichni trpělivě čekali, až se napije. Stáli jí za zády a koukali jeden na druhého. Vnímala jejich strach."

Nevedela som sa rozhodnúť medzi 3 alebo 4 lajkami, no keďže je Proroctví ešte len prvý diel, nechávam si vyšší počet lajkov na ostatné dieli. Pevne verím, že nás autorka ešte prekvapí a svoj talent využije naplno. Pokiaľ hľadáte nejakú ľahkú oddychovku s nádychom histórie a mytológie, určite siahnite po tejto knihe. 

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

4 komentáre:

  1. Kniha ma na prvý pohľad príliš nezaujala, no možno by som jej nakoniec dala šancu :) :3

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Milujem grécku mytológiu a knihu si určite prečítam! :) :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Bál som sa, že bude kniha až príliš podobná Percymu, no našťastie sa moje obavy nepotvrdili a kniha bola skvelá.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Toto bola jedna z najhorších a najhlúpejších kníh, aké som tento rok čítala. Jasné, každý máme svoj názor, ale občas mám pocit, akoby som čítala niečo úplne iné než to, čo ostatní. Helen sa na mojom pomyselnom rebríčku najhlúpejších hrdiniek predrala na prvé miesto, celé mi to prišlo ako polobožská verzia Twilightu a úprimne, ten je o moc lepší. Toto bola... proste kravina, no :D

    OdpovedaťOdstrániť