utorok 26. augusta 2014

Morgan Matsonová - Léto na druhý pokus

Posledné leto, ktoré by malo trvať naveky...

Rodina Taylor Edwardsové nepatří zrovna mezi ty, co drží pohromadě. Pak ale přijde táta s tou hrozivou novinkou, zbývá mu už jen pár týdnů života a přeje si strávit svoje poslední léto s rodinou ve starém letním domě u jezera, kde byli naposledy, když bylo Taylor dvanáct. Nacpaní do domečku, co se najednou zdá mnohem menší a mnohem víc venkovský než kdy dřív, se teď snaží najít cestu jeden k druhému. 

Taylor má moc ráda třpytivé jezero a vonící les, večery na pláži.. ale před lety tu zklamala nejen svoji nejlepší kamarádku, ale i první lásku, takže vrátit se sem pro ni vůbec není snadné. Teď se to pokouší napravit, neutéct od odpovědnosti a co možná si nejvíc užít tohle léto a poslední dny se svým tátou, které se nenávratně krátí. Každý si ale zaslouží druhý pokus - rodina, kamarádi i láska.
Morgan Matsonovú som si obľúbila vďaka jej knihe Amy a Roger: Na ceste, a preto som sa tešila aj na jej ďalšiu knihu Léto na druhý pokus. Tento krát Morgan už siahla po úplne inej téme a z roadtripu sme sa presunuli do malého, citovo vyčerpavájucého domčeka pri jazere. Aj keď sa mi Léto na druhý pokus páčilo, nie som si istá, či autorka miestami neprestrelila a či jej oborom predsa len nie sú skôr jej milované roadtripy. Ponúkla síce veľmi príjemný a milý príbeh, no nebolo tam nič také, čo by ma proste zdvihlo zo stoličky.

"Cítila jsem, jak mi spadla čelist, což jsem si až do té chvíle neuvědomila, že se ve skutečnosti opravdu stáva, když jste v šoku."

Taylor pred piatimi rokmi spravila pár zásadných chýb, kvôli ktorým prišla o najlepšiu kamarátku a priateľa Henryho. Teraz má však oveľa väčšie a vážnejšie problémy, ako riešiť prvú lásku. Jej otcovi diagnostikovali smrteľnú chorobu a keďže nevie, koľko mu ostáva času, chce ešte zájsť s rodinou do toho osudného domčeku pri jazere. Taylor to zo začiatku nepripadá ako dobrý nápad, no vie, že sa minulosti musí postaviť a to za hocijakú cenu. Nemôže totiž pred ňou utekať večne. Už nie.

O knihe sa nedá povedať, že by bola napísaná zle. Morgan si zachovala svoj štýl, ľahký a jednoduchý, no tento krát s oveľa väčšími a silnejšími emóciami. Tak isto sa v knihe striedajú pohľady do minulosti a súčasnosti, no našťastie to nepôsobilo chaoticky a autorka to všetko dobre vymyslela. Ako som už spomínala, knihe však chýbalo niečo, čo by ma zdvihlo zo stoličky a kedy by som si naozaj povedala, že toto som nečakala, alebo že toto bol vynikajúci ťah. Celý príbeh bol strašne predvídateľný, presne som vedela ako to skončí, ako to bude nasledovať, až som pár krát musela knihu odložiť, aby som sa vôbec mala na čo tešiť. Tak isto som sa nevedela nejako stotožniť s Tayloriným vekom. Neprišlo mi, že by už v dvanástich rozmýšľali decká tak vyspelo, a preto by som skôr uvítala, keby autorka aspoň nejaké tie tri roky Taylor pridala. Okrem toho, že Taylor skoro na každej strane riešila nejaké svoje problémy a ako to všetko pokašľala, jej už nemôžem vytknúť nič. Jasné, určite jej nebolo jedno, čo sa stalo a určite ju to mrzelo, no vracať sa k tomu skoro na každej strane, mi prišlo časom dosť otravné. Náplasťou však bol aspoň Henry, ktorý mi prišiel nad vecou a určite mi oveľa viac sadol. Páčilo by sa mi, keby je kniha napríklad rozprávaná aj z jeho pohľadu a ako to všetko vnímal on.

"To mě přinutilo k úsměvu a pak jsem se na pohovce stočila do klubíčka s hlavou an jednom z obdobných polštářku."

Páčilo sa mi, že sa autorka držala svojho štýlu. Bol ľahký, nenáročný, dobre čitateľný, len ten príbeh mi neprišiel až tak famózny. Oveľa viac sa mi páčila téma cestovania, zážitky z roadtripov ako riešenie problémov z obdobia, keď mala Taylor 12 rokov. Je pravda, že autorka zahrá poriadne na city a aj mne bolo mnohokrát poriadne do plaču a nejaká tá slzička sa vyronila, no niečo tam proste chýbalo. Fakt som si proste po prečítaní nedokázala povedať, niečo ako Wau, to bola pecka! 

Léto na druhý pokus by som nakoniec zhodnotila ako príjemné a oddychové čítanie, od ktorého však netreba veľa čakať. Pokiaľ hľadáte nejakú letnú oddychovku, určite by ste po knihe mali čo najrýchlejšie siahnuť. Autorka má vynikajúci chytľavý štýl, jej knihy prečítate za veľmi krátku chvíľu a aj keď bol koniec tejto knihy skôr smutný, páčilo sa mi ako ho autorka vymyslela. Tak isto sa v knihe okrem veľkého množstva klišé nachádzali aj scény, ktoré mi naopak vyčarili na tvári úsmev a ktoré sa mi proste páčili. Celkovo možno vidíte, že na knihe je ako dosť vecí zlých a nepodarených, ale zas na druhej strane aj veľmi podarených. Ja sama balansujem, či sa mi teda kniha páčila, nepáčila, bola dobrá, či zlá. Myslím, že si na ňu každý utvorí názor až po prečítaní :)


"A navzdory oklnostem, které nás sem přivedli, jsem musela být jen na chvíli vděčná, že to konečne prožíváme společně, jako rodina."

Keďže stále balansujem medzi tým, či kniha bola alebo nebola až taká dobrá/zlá, dávam jej nakoniec tri lajky. Myslím, že to presne svedčí o mojej nerozhodnosti a dúfam, že sa od autorky ešte dočkáme nejakej knihy, no hádam zase dákej tej roadtripovej. Do knihy sa však určite pustite, možno sa vám zapáči ešte viac.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.  

1 komentár: