štvrtok 14. augusta 2014

Jonathan Lynn - Počkám na tebe

Na  niečo sa oplatí si počkať...

Devatenáctiletá Avery Morganstenová nastupuje na malou univerzitu v Západní Virginii, tisíce kilometrů od domova. Domnívá se, že vzdálenost jí pomůže uniknout před tím, co se jí stalo na halloweenském večírku před pěti lety, kdy se její život navždy změnil. Nyní jen musí chodit včas na vyučování, nosit na levém zápěstí náramek, nepřitahovat k sobě zbytečnou pozornost a možná si najít pár přátel, protože to by byla příjemná změna. Rozhodně ale nepotřebovala a neměla v úmyslu přitáhnout pozornost jediného kluka, jenž by mohl otřást nejistou budoucností, kterou si pro sebe naplánovala.


Cameron Hamilton je metr devadesát vysoký sexy bůh s oslnivě modrýma očima, jemuž ženy padají k nohám. Má pozoruhodnou schopnost vyvolávat v Avery touhy, o nichž se domnívala, že jsou jí už navždy zapovězeny. Uvědomuje si, že se od něj musí držet dál, ale okouzlující a vtipný Cam s tím zatraceným dolíčkem na tváři se objevuje všude, kam se pohne. Zaplést se s ním je nebezpečné, ale když jiskřivé napětí, které je zachvátí pokaždé, jakmile se ocitnou spolu, už nelze dál přehlížet, probudí Cam v Avery něco, o čem neměla tušení, že v ní dřímá.

Za poskytnutie recenzého výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu iPark. Knihu si kúpte TU
 
Po tom ako som prečítala knihu Krásna katastrofa som začala až príliš podporovať tento žáner kníh - ľahký príbeh spojený s romantikou a erotikou a zachytávajúci život mladých ľudí. Aj keď možno niekto považuje všetky tieto príbehy za rovnaké, ja v nich predsa len viem nájsť aj niečo iné. Takú tú iskru, ktorá srší z každej strany a ktorá ma tak navnadí na celý príbeh, že knihu neviem odložiť až kým ju nedočítam celú. Bola som zvedavá, či nájdem túto iskru aj v knihách od J. Lynn, keďže som na ňu mala podľa pozitívnych recenzií mnohých čitateľov vysoké očakávania. Bola som veľmi milo prekvapená, keď som zistila, že táto kniha má naozaj čo ponúknuť!

"Snažila jsem se, abych se necítila, jako že mi Cam chybí, protože byl jenom kamarát."

Hlavnou hrdinkou tejto knihy je 19 - ročná Avery, ktorá bola hviezdou večierkov, vedela pretancovať celú noc, no všetko sa zmenilo, keď sa stala obeťou znásilnenia. Snaží sa ujsť pred touto strašnou spomienkou čo najďalej, a to znamená opustiť aj svoj domov a presťahovať sa do úplne iného mesta - Západnej Virgínie, kde nastupuje na malú a nenápadnú univerzitu. Keď si už myslí, že všetko ide ľahko a že sa jej to podarí, objaví sa na scéne sexy lámač sŕdc s postavou boha (kto by to len bol povedal) a začne sa Avery pliesť do cesty. Tá sa pravdaže snaží držať od neho čo najďalej (načo, načo ??), no je jasné, že to neskončí tak ľahko. Okrem toho jej an dvere nemilosrdne klope minulosť a ona sa k nej musí opäť vrátiť a už navždy pred ňou zavrieť dvere. Bude jej však Cam viac oporou alebo príťažou?

Kniha má strašne veľa výhod cez úžasný štýl, ktorý vás chytí hneď od začiatku až po romantikou nabité strany. Ja sama som sa od knihy neodtrhla a čítala som ju až do rána. Autorka píše veľmi uvoľnene, bez zbytočných okolkov či naťahovačiek. Je jasné, že sa celý príbeh skomplikuje a Cam a Avery sa nezačnú na dvadsiatej strane šialene milovať a nebude to krásny happy príbeh. Situáciu bude pravdaže komplikovať Avery. Beriem, že bola minulosťou poznačená, no opäť raz bola strašne naivná, hlúpučká, myslela i, že si tým večným nahováraním si, že Cam je to zlé, ma poriadne rozčuľovala. Naozaj nechápem či sme my ženy také aj v skutočnom živote, alebo či len hlavné hrdinky majú v hlave niekedy tak prázdno. Okrem toho by sa mi niekedy páčilo, keby práve pánski hrdinovia mali za sebou tú strašnú minulosť, ako tomu bolo napríklad v knihe Ak ostaneš. Mám pocit, že sa s tým muži vedia vyrovnať oveľa ľahšie (aspoň teda v knihách) a že to nie je pre čitateľa také emočne vyčerpávajúce, ako čítať o tom 150 strán. Naozaj mi na knihe nevadilo nič okrem správania hlavnej hrdinky.

"Po tom ránu v kavárně už an to Brittany znovu řeč nezavedla a následujíci den, jak Jacob slíbil, byl nenepřiměřeně nadšený."

Cam bol však úplne úžasny, taký ňuník. Obľúbila som  si aj Jacoba a Brittany, ktorých som obdivovala za všetku tú trpezlivosť, ktorej pri Avery rozhodne potrebovali veľa. Brittany som si vedela úplne presne predstaviť ako hlavnú hrdinku, keďže bola milšia, sebavedomejšia, no proste som si ju obľúbila a vôbec by mi nevadilo, keby sa autorka rozhdola napísať o nej zvlášť knihu.

A či som tú spomínanú iskru v knihe našla? Pravdaže áno! Nebyť Averinho správania, kniha by sa zaradila na top miesta môjho rebríčka. Aj keď žáner new adult a celkovo knihy podobné Krásnej katastrofe nesadnú úplne každému, mne sa proste páčia. Čím som staršia, tým viac mi vyhovuje odtrhnúť sa niekedy (dosť často) od fantasy kníh a prečítať si niečo iné, ľahké, romantické, najlepšie z new adult žánru. Okrem toho nie je žiadnou novinkou, keď poviem, že sa v týchto kníh objavuje aj sex a erotika a že rozhodne nie sú určené mladším čitateľom. Mne to ale vôbec nevadí, naopak, keď to autorka vie, tak prečo by to do knihy nemohla zakomponovať? A J. Lynn to podľa mňa vie! Vuťah Cama a Avery bol teda poriadne nabitý a aj keď im to trvalo, kým sa dopracovali na tú správnu vlnu, keď sa im to podarilo, naozaj to stálo za to, dokonca by som povedala, že Abby a Travis (z Krásnej katastrofy) majú silnú konkurenciu (a to je už čo povedať). Veľmi sa teším aj na ďalšie knihy od J. Lynn a v čo najbližšej dobe sa chcem hneď pustiť do knihy Jako led, ktorá sľubuje ešte lepší príbeh.

"Když zima ztratila svou mrazivou sílu a začalo se oteplovat, Cam se rozhodoval, jestli má navštívot uprostřed dubna rodiče, nebo zústat tady a poflakovat se."

Romatický príbeh popretkaný erotikou a napísaný veľmi chytľavým štýlom bez zbytočných vnútorných monológov či opisov si ma získal, no jeden lajk sťahujem za Averino správanie. Pevne však verím, že mi autorkine ďalšie hrdinky sadnú viac. Pokiaľ hľadáte nejakú jednoduchú romantickú knihu stvorenú na každý deň, určite siahnite po tejto knihe. 

8 komentárov:

  1. Suprová recenzia, vážne! :)
    Z knižky som bola aj ja prekvapená. Bála som sa aká bude, keďže som predtým čítala autorkinu knihu Jako led a tá bola fakt zlá. Obávala som sa sklamania, ale pri čítaní Počkám na tebe som premýšľala, či to píše tá istá autorka. :)
    Počkám na tebe je úžasné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem, veľmi si to vážim! Ja sa chystám na Jako led a je to fakt zlé? Ej, normálne sa bojím :D :)

      Odstrániť
  2. Skvělá recenze, tuhle knížku bych si díky ní ráda přečetla :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super recenze, po ni bych si teď tuhle knížku chtěla sehnat, i když jsem o ni dřív neslyšela. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Chcela by som si ju prečítať, lebo jej sériu Lux mám veľmi rada :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som napr. sériu Lux nečítala , no chcela by som :)

      Odstrániť