streda 20. augusta 2014

George R. R. Martin - Hra o tróny

Pieseň ľadu a ohňa
Kniha prvá

Hra o tróny je prvým dielom majstrovskej série najvýraznejšieho súčasného autora v žánri fantasy. Hrou o tróny začal George R.R. Martin ságu, v ktorej spája to najlepšie, čo tento žáner ponúka. Stránky tejto úžasnej ságy sú naplnené tajomstvom, intrigami, romantikou a dobrodružstvom, ktorých čítanie je pôžitkom pre všetkých fanúšikov fantasy. V dávno zabudnutých časoch rozvrátila podivná udalosť kolobeh ročných období. V krajine, kde leto trvá desaťročia a zima celý ľudský život, to pod povrchom vrie. Mráz sa vracia a na ľadových planinách na sever od Zimovresu sa za obranným Múrom kráľovstva začali zhromažďovať temné sily. Na juhu kráľova moc ochabuje – jeho najdôvernejší radca zomrel za záhadných okolností a jeho nepriatelia začínajú vystupovať z tieňa. V centre konfliktu stojí rod Starkovcov zo Zimovresu, ktorý je rázny a neústupný ako zamrznutá krajina, z ktorej pochádza. Kráľ povolá lorda Eddarda Starka, aby sa stal jeho pobočníkom, čo je úloha, ktorá neohrozuje len jeho rod, ale celé kráľovstvo. Hra o tróny rozpráva príbeh, ktorý prechádza z krutej krajiny ľadu do letného kráľovstva epikurejského bohatstva, kde sa rozpletajú osudy lordov a dám, vojakov a čarodejníkov, vrahov a zloduchov, stretávajúce sa v časoch zlovestných znamení. Záhadná skupina bojovníkov s mečmi z neznámeho kovu, kmeň divochov, privádzajúci ľudí do šialenstva, krutý dračí princ, ktorý vymení svoju sestru za trón, dieťa strácajúce sa v súmraku medzi životom a smrťou a odhodlaná žena, ktorá sa vydáva na zradnú cestu, aby ochránila všetko, čo je jej drahé. Uprostred celého tohto diania, príbehov plných tragédií aj zrady, spojencov aj nepriateľov visí osud rodu Starkovcov na vlásku. Z každej strany čelia útokom a snažia sa zvíťaziť v najkrutejšej z bitiek – v hre o tróny.

Do knihy Hra o tróny som sa púšťala s veľkými očakávaniami a obrovským strachom, hlavne preto, že som jedna z mála, ktorá seriál nepozerá. Všimla som si ho už dávnejšie, no nedokázal ma zaujať natoľko, aby som ho začala pozerať, a preto ma chytili hneď obavy z knihy, či sa mi vôbec bude páčiť a či ma zaujme. Zo začiatku bolo pre mňa čítanie dosť náročné a chaotické a dlhšiu dobu mi trvalo, kým som pochopila kto je kto a o čo presne ide a tak.  Potom som sa však už do knihy dostala a v podstate sa čítala sama a ja som ani nechcela odskočiť na WC, či najesť sa, aby mi niečo neušlo. Táto kniha je proste neskutočná!

"Arya mu to zúfalo túžila vysvetliť, chcela, aby porozumel." 

Hneď na začiatok by som chcela povedať, že tá obálka je proste perfektná. Úžasná! Som strašne rada, že sa vydavateľstvo Tatran rozhodlo ponechať pôvodnú obálku. Kniha vyzerá naozaj luxusne a ja som si dávala na všetko pozor, len aby sa jej nič nestalo (fakt by ma to mrzelo strašne) :). Tak isto som sa dočítala, že sa mnoho čitateľov obáva práve prekladu. Ja som s ním nemala najmenší problém a páčila sa mi tá rozmanitosť nových slov, ktoré sa v knihe vyskytli. Mne sa preklad páčil veľmi a myslím, že ho ocenia aj priaznivci seriálu, ktorí sú skôr asi zvyknutý na češtinu.

George vyymslel úplne nový, iný, neokukaný príbeh čo tu ešte nebol! Zo začiatku som si myslela, že bude celá séria na štýl Pána prsteňov, ktorého nemám vôbec rada. Hneď po pár stranách som však pochopila, že toto bude úplne o niečom inom. V dávnych dobách sa rozvrátili ročné obdobia, čo má veľký vplyv na súčasnosť, keďže leto trvá desaťročie a zima celý ľudský život (mohla by aj dlhšie, že?). Hra o tróny je jedna z najkrutejších bitiek, ktorú rod Starkovcov, žijúcich na juhu, musí vyhrať, keďže ich moc upadá. Okrem bitky však v knihe nájdete lásku, napätie, drámu, intrigy, proste všetko. Kniha je vyrozprávaná z rôznych pohľadov, napríklad Rikkona, Daenerys a Tyriona a všetkých Starkovcov okrem Robba. Každá z postáv má svoj vlastný, netradičný príbeh a je len na vás, ktorá z postáv vám najviac prirastie k srdcu. Ja som sa snažila nenaviazať na nikoho, keďže hneď na začiatku zomrelo kopu postáv a pár aj takých tých mojich obľúbenejších. Najviac mi ako postava sedela Daenerys, ktorá sa počas knihy poriadne vyvinula. Zo začiatku bola skôr malé, ufňukané dievčatko, no neskôr sa zmenila už v poriadnu silnú a nesebeckú osobnosť. Tak sito som príliš nepochopila vzťah (ak sa to dá tak nazvať) medzi Catelyn a Johnom. Catelyn mi absolútne nesadla.

"Tón Robbovho hlasu ju znepokojil. Povystierala papier a čítala. Obavy vystriedalo prekvapenie, potom hnev a nakoniec strach."

Začínate v tom mať chaos? Kto sú všetky tie postavy? Sama som sa čudovala, že sa v tom autor sám nezamotal. pekne dlho mi trvalo kým som pochopila kto je z akého rodu, čo robí, ako to robí, či prečo to robí. Veľkou pomôckou je zoznam postáv na konci knihy. Ja som sa tiež k nemu veľa krát vracala, kým som si zapamätala všetko. Neskutočne Gergeho obdivujem, že neičo takéto dokázal vymyslieť. Dá sa to vôbec? Ako to, že sa v tom všetkom nestratil?  Určite mal kmplica! Nejakú tajnú osobu, ktorá mu s tým všetkým pomohla. Inak si to totiž vysvetliť neviem. Kniha bola písaná vynikajúcim štýlom. Páčilo sa mi, že sa autor nesústredil iba na jednu postavu, ale že nám celý príbeh priblížil pomocou viacerých hlavných hrdinov.

Na tejto knihe sa mi asi najviac páči, že to nie je typická sladká blbosť. Nejde o to, aký ste človek, ale aká je vaša krv. Tak isto je autorovi jedno, že z hlavnej postavy nakoniec nezostalo nič. Chcete vyroniť slzičku? Na emócie nie je čas, o chvíľu zomrie ďalšia postava. Aj keď má kniha vyše 600 strán (a táto séria má dokopy 5 kníh? To je dokopy okolo 30000 strán? Ten autor je BOH!) vôbec som sa nenudila. Autor ma stále držal v napätí a vôbec som nevedela, čo môžem od knihy očakávať. Nevedela som predvídať ani jeden krok (aj keď som sa veľmi snažila, aby som sa na to psychicky dokázala pripraviť). Autor mal premyslené úplne všetko - cez politiku, históriu, vlastný svet, proste všetko. Kniha nie je rozhodne ľahké čítanie na jedno poobedie, keďže sa musíte nad mnohými vecami zamýšľať. Páčilo sa mi však, ako to autor všetko vymyslel, že sa v knihe neobjavili žiadne nudné päťstranové opisy jedného stromu. Jedinú nevýhodu vidím v tom, že mi úplne nesedeli niektoré veci v knihe. Nechcem prezradiť veľa, ale nemám pocit, že by tehotenstvo trvalo len nejakých pár strán v knihe. Nemám pocit, že to treba nejako zbytočne naťahovať, ale viacero udalostí mi proste časovo nesedelo. 

"Kým čakala, vypila za pohár cmaru a zjedla pár keksíkov na upokojenie žalúdka." 

Až na tú drobnosť s časom, sa mi kniha veľmi páčila, no nie až natoľko, aby som začala pozerať seriál. Chápem, prečo kniha spôsobila také veľké haló a ja jej sama dávam 5 lajkov, no nie je tu u mňa takých silných 5 lajkov. Jedna vec je knihu vychváliť, nemať problémy s postavami, či autorovým štýlom, nod ruhá vec je, že aj keď pri mnohých knihách, ktoré sú skvelé mám po prečítaní problém ich pustiť z ruky a len tak ich uložiť, tu som si povedala, že kniha bola super, páčila sa mi, prekvapila ma, no nemala som problém ju proste odložiť. Som však veľmi zvedavá na ďalšie dieli a dúfam, že sa k druhej časti dostanem čo najskôr!

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Tatran. Knihu nájdete TU.       

6 komentárov:

  1. Pekná recenzia!! :)
    Ja som sa na seriál odhodlávala asi polroka, no nakoniec nuda urobila svoje a tak som si prvý diel pustila. Strašne ma to chytilo a mala som v postavách dosť chaos. Ako vidím je to tak aj v knihe :D
    Knihu si chcem určite prečítať, pretože vyzerá skvelo a určite aj je. Hlavne má láka autorov štýl písania.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem pekne a skús najskôr knihu podľa mňa . :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ani ja nepozerám seriál, ale kniha si ma získala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Seriál som začala pozerať. Dostala som sa asi do polovice druhej série, ale nechala som to. Buď ma to prestalo baviť alebo mi začalo liezť na nervy to večné načítavanie.
    Musím priznať (čítala som už zopár recenzií na túto knihu), že si ma naozaj nadchla do kúpy. Jednak ma dostali tie obálky, ktoré vidím prvý krát a ... Vážne si to pekne vychválila a podporila si všetky nedostatky, ktorých som sa bála (teraz sa už nebojím). Nad tou cenou ešte pouvažujem... možno niekedy v budúcnosti bude lacnejšia.
    Naozaj skvelá recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Priznám sa, že jeden z dôvodov pre ktoré tieto knihy mám rada je práve umieranie postáv :) Pri väčšine kníh človek spokojne číta a veľmi sa neobáva, žeby sa hlavnej postave či nejakému obľúbencovi nakoniec niečo stalo, tu však človek prevracia stránku za stránkou s obavami, či jeho obľúbenec prežije. Autor je naozaj neskutočný, predvídať niečo dopredu je takmer nemožné a čo sa mi ešte neuveriteľne páči sú práve postavy, ktoré vykresluje do detailov. Nedá sa tam spraviť hranica kto je dobrý a kto zlý, jednoducho sú to "ľudia", ktorí majú aj také aj také vlastnosti :) (človek napokon nemôže uveriť že je schopný mať rád kľudne aj postavu, čo sotí dieťa z veže :D)
    V každom prípade veľmi pekná recenzia :)

    OdpovedaťOdstrániť