streda 27. augusta 2014

Čierna schránka - Nina Protušová

Sú jeho city naozaj skutočné alebo ide len o ďalšie klamstvo?

Marise Francisovej nebolo predurčené, aby zažila pokojný koniec školského roka. Poverčiví rodičia ju bez vysvetlenia vyhodia z domu a odrazu je zatiahnutá do sveta, o ktorom dovtedy ani netušila. Patrí k šťastlivcom, ktorí si môžu život prispôsobovať ako v lucídnom sne. Prináša to mnohé výhody, ale aj skryté riziká, ktoré si mnohí neuvedomujú. Veď kto by už len hľadal problémy v dokonalom svete? Zatiaľ čo sa Marisa oboznamuje so svojimi novými schopnosťami, rozpúta sa okolo nej zradná hra. Stane sa stredobodom záujmu muža, ktorý ukrýva viac tajomstiev než ktorákoľvek čierna schránka. Ako zistí, či sú jeho city skutočné? A čo je predmetom dohody, ktorá za osem rokov premenila starých priateľov na úhlavných nepriateľov?

Nestáva sa zrovna často, že by sa na u nás vydávali knihy, FANTASY KNIHY od našich slovenských autorov. Keď sa však raz za milión rokov niečo také stane, spôsobí to u čitateľov poriadny rozruch. Pravdaže, ja som nebola výnimka a tiež som knihu strašne očakávala. Aby som si skrátila čakanie, rozhodla som s autorkou urobiť rozhovor. Je to veľmi milé  a úžasné dievča a tak som si paradoxne myslela, že taká bude aj jej hlavná hrdinka. Uf, aká chyba, ale k tomu sa ešte dostanem. Pravdou je, že som mala od knihy veľké očakávania, ktoré by sa boli naplnili nebyť hlavnej hrdinky. Okrem nej mi na knihe nič neprekážalo a musím povedať, že autorka má poriadnu fantáziu (čo sa v dnešnej dobe naozaj cení!). Okrem toho sa mi neskutočne páči obálka. Milujem lapače snov, pár mi ich visí aj v izbe a myslím, že to ku knihe presne pasuje (a okrem toho to vyzerá krásne na poličke).

"Fawn pridala do kroku a Mary nechala za sebou s vyjaveným výrazom na tvári."

Kniha zachytáva príbeh lucidínov (vyvolených), ktorých prezývajú narodení pod šťastnou hviezdou. Môžu mať totiž všetko, čo len chcú, ísť hocikam, manipulovať s ľuďmi, ich život predstavuje krásny sen. Hlavná hrdinka Marisa taktiež patrí medzi šťastlivcom, no už čoskor pochopí, že sa vôbec nejedná o takí dokonalý život ako si predstavovala. Nespôsobí záujem iba u tajomného Gregoryho, ale aj u Daphne, odpornej sliedičky, ktorá bude chcie získať jej schopnosti.

Príbeh bol strašne originálny a mal neskutočne veľký potenciál. Autorka vytvorila úplne niečo nové, lucidínov, ktorých len tak v nejakej knihe nenájdete. Páčilo sa mi, že mali rôzne schopnosti a že po nich išli Sliediči, záporné postavy, medzi ktoré patrila napríklad už spomínaná Daphne. Trochu mi to celé prišlo ako keby som sa ocitla v nejakej rozprávke, kde na jednej strane stojí krásny princ a jeho milá a na druhej hnusná bosorka s bradavicami, ktorá ich chce zničiť. Miestami som autorka podozrievala, že sa nechala inšpirovať práve klasickými príbehmi, ktoré každý z nás pozná z detstva. Ako príklad ma napadá Marisin dom, ktorý ona sama vymaľovala a ktorí zdobia tie najrôznejšie motívy nedávajúce žiadny zmysel. No dali by ste si tak vymaľovať dom v skutočnom živote? Určite nie, skôr v tom nereálnom. Celkovo však mal dej strašne pomalý spád, pretože sa v knihe nachádzalo až príliš veľa opisov. Naozaj nemám rada všetky tie myšlienkové pochody, ktoré postavám bežia v hlave a bolo ich proste veľa. Miestami mi prišli strašne silené, ako by mali knihu len predĺžiť, aby mala viac strán. A to úplne zbytočne. Rozhodne by som pár (desiatok) viet z knihy vyškrtala a hneď by sa čítala oveľa lepšie. Páčil sa mi však typ rozprávania. Kniha (našťastie) nebola vyrozprávaná iba z Marisinho pohľadu ale z mnohých iných. Niektorým čitateľom to môže prísť chaotické, keďže sa dej takto ťažšie sleduje, no ja som si na to po čase vznikla a dokonca mi to prišlo ako veľké pozitívum. 

"Dúfala, že to znelo dostatočne nenútene. Vo vnútri si to však vychutnávala. Už o chvíľu všetko praskne, už o chvíľu bude triumfovať. V živote sa necítila tak povznesene."

Najhoršou vecou na celej knihe bola hlavná hrdinka. Bože tá Marisa to bola taká hlupaňa, že mám kvôli nej jednu stranu hlavy plešatú! Pozám už len jednu hrdinku, ktorá mi takto strašne liezla na nervy (ak by vás to zaujímalo je to tá blbkazo série Pád od Lauren). Naozaj som si myslela, že sa autori už aspoň trošku poučili a  že hlavné hrdinky hádam po všetkých tých kritikách od čitateľov budú mať v hlave aspoň dačo. Zjavne som sa mýlila. Vážne nechápem, prečo aj Marisa bola jeden z tých typov, ktorí by potreboval prefackať. Bola naivná, robila nezmyselné rozhodnutia, hovorila ako strašne hádky nemá rada, no pritom sa v nich vyžívala, no proste katastrofa. Zo začiatku som ju ešte vedela zniesť, no po čase mi neskutočne liezla na nervy, dokonca viac ako Daphne. Obrovskou náplasťou na rany však bol Gregory. Nebol typický sladký hrdina, ani žiadny princ na bielom koni, no bol najvydarenejšou postavou. Stál si pevne za svojím, nemrnčal kvôli láske a išiel si za svojim. Strašne som si ho obľúbila a určite sa zaradil medzi najlepšie mužské postavy!

Za najväčšie pozitíva celej knihy považujem originalitu, autorkinu fantáziu, to že mala všetko do úplných detailov premyslené a hlavne, že sa vedela zorientovať v tom množstve postáv. Niekedy som ani nevedela určiť či sa jedná o hlavné alebo vedľajšie postavy, lebo všetky sa na scéne mihli dosť veľakrát a prispievali postupne do deja. Kniha rozhodne nie je nabitá ani akciou, čo mne ale vôbec nevadilo. Taktiež mi neprekážalo ani to, že sa v knihe nevyskytovali nejaké dych vyrážajúce scény. Tak nejako som očakávala, že sa bude jednať skôr o oddychovku ako o nejaký mega napínavý príbeh. Kniha obsahovala aj nejaké tie humorné scénky, no podľa mňa išlo skôr o také vtípky medzi postavami, ktorým každý čitateľ asi neporozumie (ja sama som im tiež miestami nerozumela a len som pozerala, že toto je to vtipné? Našťastie mala podobné pocity aj Lynn a ja som nepripadala ako úplný blázon). Prišlo mi však zábavné ako sa postavy stále usmievali, škerili, dokonca som ich podozrievala, že si dačo šľahli. Aj vďaka tomuto som z celého príbehu nakoniec mala pocit, ako by sa jednalo o nejakú vtipnú humoresku. Väčšina z negatív, ktoré som vymenovala bola podľa mňa spôsobená aj tým, že sa jedná o jej prvotinu. Keďže v rozhovore prezradila, že chystá aj ďalšie knihy, pevne verím, že budú ešte lepšie a že sa týmto (školáckym ) chybám vyvaruje.

"Pretože iba jedno jediné bolo preňho dôležitejšie ako pomsta. 
Nájsť jaskyňu duší." 

Knihe by som nakoniec udelila 3 lajky. veľmi ma mrzí, že som nemohla dať, no je pravda, že tam proste Marisa a opisy veľa skazili. Pevne však verím, že sa autorka posnaží pri ďalšej knihe viac a že jej budem môcť dať plné hodnotenie. Do Čiernej schránky by ste sa však určite mali pustiť, je to veľmi príjemná a milá oddychovka, ktorá sa vám možno zapáči ešte viac ako mne. A okrem toho sa nestáva často, že by u nás vyšla fantasy kniha od našej slovenskej autorky.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu nájdete TU.   

6 komentárov:

  1. Jaj, ty nie si na Goodreads, tak za to som si nevšimla, že si to už dočítala :D Odpoveď u mňa na blogu beriem späť. :D
    A k recenzii: To si potom šťastný človek, keď sa ti príbeh páčil. Mne práveže vadili tie pohľady. Niektoré nemali vôbec žiadny zmysel. Nečakalo ma epické vyvrcholenie a nestalo sa nič, z čoho by som padla na zadok. Dych vyrážajúce momenty sú dôležité a mne chýbali. Okrem toho, niektoré časti ma nudili a zbytočne sa ťahali. Zišlo by sa poriadne knihu preškrtať a vyhodiť zbytočné veci.

    P.S. Mohla by si sa pridať na GR :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som tir pohlady mala rada práveže ale súhlasím že treba knihu preškrtať.
      P.S. Ja proste nemama rada GR :D

      Odstrániť
  2. Knihu jsem neznala, ale ta obálka je opravdu krásná a kniha taky vypadá moc hezky i obsahově. Jen ta hlavní hrdinka, ale to se dá překousnout, přece jen na ně narážíme dost často. :) Krásně napsaná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Obálka je neskutočne krásne to je pravda :)) a veru sa dá prekusnúť a ďakujem pekne :)))

      Odstrániť
    2. Obálka je naozaj krásna htdinku prekusneš v pohodr a ďakujem :)))

      Odstrániť