pondelok 17. marca 2014

Zelená jako smaragd - Kerstin Gierová

Kruh sa pomaly uzatvára a nitky osudu sa zbiehajú

Gwendolyn má zlomené srdce. Zdá se, že Gideonovo vyznání lásky bylo pouhou fraškou, aby šel na ruku jejich úhlavnímu nepříteli, hrozivému hraběti Saint Germainovi. Ale pak se stane něco naprosto nepochopitelného a Gwennin svět je vzhůru nohama. Ji i Gideona čeká dech beroucí úprk do minulosti, a taky menuety, paruky, kordy a divoké pronásledování a nad tím vším se vznáší otázka, zda se dá stav pokojové fontány vůbec léčit… (pozn. Xemerius se velmi obává, že nikoliv.)
Zelená jako smaragd je záverečný diel trilógie Drahokamy. Aj keď je zo všetkých dielov najhrubšia a svojou kvantituou mierne presauje svoje predchodkyne, kvalitou sú si všetky rovné. Aj keď sa nám dej poriadne vygradoval, všetky diely tejto trilógie sú napísané úžasné a autorka svojej povesti neostala nič dlžná. Musím uznať, že Kerstin je jednou z mála autoriek, ktoré dokážu napísať celú sériu bez najmenších chybičiek :) Či?

"Madam Rossini mi na rozloučenou poslala vzducehm pusu. Byla tak zlatá! V její přítomnosti jsem vždycky docela zapomněla, jak strašný je právě teď múj život."

Možno ste si všimli, že sa pri minulých recenziách na prvé dva diely nevyskytli žiadne negatívne body. Inak tomu nebude ani pri knihe Zelená jako smaragd. Tá začína v momente, keď sa skončila Modrá jako safír. Aj naprike tomu, že sa Gwendolyn trápi kvôli Gideonovi, silou mocou chce vyriešiť rodinné tajomstvo. Navyše ju čaká ešte aj veľkolepý ples, ako inak, v minulosti. Celá kniha bola opäť raz nabitá akciou, romantikou, napätím a miernou predvídavosťou. Mne to však vôbec nevadilo a po celý čas som mala pocit, že autorka presne vedela, čo kde chcela mať. Celá séria bola napísaná dokonale a zaradila sa medzi najlepšie, aké som kedy čítala. Aj keď mnohí považujú za najlepšiu postavu Xemériusa, vďaka jeho sarkastickému humoru, pre mňa sa ňou stala určite Gwendolyn. Keďže mám väčšinou problémy s hlavnými hrdinkami (niekedy dokonca aj vedľajšími), tak si každú, ktorá mám aspoň kúsok normálu v sebe, cením. Gwenodlyn však bola typický príkald dokonalej hrdinky, ktorú by mali uvádzať ako príklad ďalším potenciálnym spisovateľkám. Keby sa vo svete kníh hrdinky aspoň trošku podobali Gwendolyn, určite by sa mi mnohé knihy oveľa viac páčili a nedostávali by aj od ostatných čitateľov také nízke hodnotenia. Na zahodenie však určite nebol ani Gideon, ktorý aj keď ma nieekdy trochu prekvapil, správal úplne super. Okrem našich dvoch hlavných hrdinov sa na scéne objaví aj mnoho iných postáv, ktoré vám určite sadnú.

"Když jsem opouštěla sál, ještě jsem se zkoumavě podívala na lorda Alastaira, který stál pořád na tomtéž místě a nespoušťěl hraběte z očí."

Ak by som mala povedať, čo bolo na tejto knihe najlepšie, určite by som mohla spomenúť celkový príbeh. Nielenže táto séria má úžasný neokukaný príbeh, ale aj plynulo ide dopredu. Žiadne hluché miesta, stranové opisy či zdĺhavé vnútorné monológy. Kniha je prepchatá priamou rečou a akciou, taktiež nechýba ani napätie. Nerada recenzujem knihy, ktoré sú skvelé, keďže radšej hľadám to zlé, aby som vás pred tým mohla varovať, no je pravda, že v tejto knihe nie je nič, čo by vám mohlo pokaziť zážitok z čítania. Aj keby som veľmi chcela, neviem na tejto knihe nájsť nič zlé. Mohla by som ju chváliť aj donekonečna, no je pravda, že kým si túto sériu neprečítate, tak neuveríte. Historické miesta, výlety do minulosti, na plesy či bály, nie príliš sladká a romantická láska plná sľubov, to všetko a ešte vaic nájdete v tejto knihe.

"Gideon mě nechal chvilku plakat a pak mě začal hladiť po vlasech a mumlat uklidňujíci slová."

Myslím si, že nebude žiadne prekvapenie, keď dám tejto knihe plných 5 lajkov. Nie je jej čo vyčítať, neviem povedať nič zlé a tak môžem len a len odporučiť túto knihu, aj celú sériu. Keď sa na to tak teraz pozerám, bola to naozaj perfektná séria, ktorú som si užila a aj keď mi trvalo veľmi dlho, kým som sa k nej dostala, to čakanie stálo za to.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

8 komentárov:

  1. Souhlasím se vším, co jsi napsala. :) Akorát mi Xemerius přišel ze začátku trochu jako otrava, nakonec jsem i já propadla jeho kouzlu a naprosto ho zbožňovala. :) Co je taky velkým plusem, je filmová adaptace, která se drží knížky. :) A Gideon je tam k sežrání. :D
    Hezká recenze:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne .. :) Mne sa tiež páči filmové spracovanie, aj keď my najskôr Gwen nesedela . :) Ale teraz už v pohode, som rada, že sa filmujú aj ďalšie diely .. :)))

      Odstrániť
  2. Pekná recenzia :) túto sériu si chcem dlhšie prečítať

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakuejm veľmi pekne, môžem len a len odporučiť ;)

      Odstrániť
  3. strašně moc potřebuju tuhle sérii! :) Čtu na ní samé kladné recenze, a už jen čekám až našetřím peníze :) parádní recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem veľmi pekne, dúfam, že sa ti to podarí čo najskôr . :)) Je to fakt skvelá séria, určte sa ti bude páčiť . :)))))

      Odstrániť
  4. Souhlasím, celá série se mi moc líbila. Co mě nadchlo u Zelené bylo, že má víc stránek než předchozí díly, ráda čtu dlouhé knihy, když se mi líbí :-D Xemerius byl super, ty jeho vtipy, sakrasmus, boží. Líbí se mi, že máš v recenzi takové ty ukázky větičky, které nic nevyzradí, ale nalákají, vybrala jsi je fakt dobře.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten počet stránok padol aj mne do oka :) A to som rada, vždy si dávam záležať, aké vyberiem :)) A je to pomerne novinka, no aj mne sa to ľúbi . :))

      Odstrániť