piatok 7. marca 2014

Modrá jako safír - Kerstin Gierová

Kolesa osudu a chronografu sa znovu roztáčajú!

Být čerstvě zamilovaná v minulosti vážně není dobrý nápad. To si přinejmenším myslí šestnáctiletá Gwendolyn, novopečená cestovatelka časem. Koneckonců mají oba s Gideonem docela jiné starosti. Například jak zachránit svět. Nebo se naučit tančit menuet (A ani jedno není vůbec snadné!). Gwen má sice po svém boku několik dobrých rádců, ale když se Gideon začne chovat tajuplně, je jí jasné, že musí své hormony co nejdříve dostat pod kontrolu. Jinak z toho, že láska nezná čas, nezbude vůbec nic!



Modrá jako safír je v poradí druhou knihou zo série Drahokamy. Kerstin už v prvom diele dokázala, že je pani spiosvateľka, preto som bol veľmi zvedavá, čo predvedie ďalej. Pravdaže ma chytili obavy, keďže všetci vieme ako to s druhými dielmi je a že sa až tak veľmi nedaria. Prekonať pôvodnú latku, či ju nebodaj zvýšiť, určite nie je pre autorov ľahké, no bola som veľmi milo prekvapená, keď som už po pár stranách zistila, že sa nemusím vôbec strachovať a že Kirsten vytvorila niečo úžasné, skvelé, no proste dokonalú lahôdku pre oči.

"Xemerius měl pravdu: všichni byli magoři. Hloupý bylo, že jsem se přesto teď musela podívat na Gideona a pomyslela som si něco tak pomateného jako: Když sa teď aspoň ejdnou usměje, všechno mu odpustím."

Podľa pôvodného plánu sa Gwendolyn vôbec nemala stať cestovateľku čase a táto úloha mala zostať jej neznesiteľnej sesternici Charlotte. Keďže to však niekto (osud?) zariadil inak a Charlotte mohla akurát tak plakať do vankúša, Gwenodlyn sa musí svojej novo nájdenej schopnosti ujať čo najlepšie. Okrem toho, že jej Charlotte neustále komplikuje život, objaví sa ja nejaké problémy s Gideonom. Gwendolyn nezostáva nič iné, len sa so všetkým popasovať a postaviť sa ešte ďalším mnohým komplikáciam, ktoré na ňu číhajú.

Som naučená neočakávať od druhých dielov veľa, no pri knihe Modrá jako safír som tak nejako možno aj tušila, že to bude proste pecka. Akcia, láska, napätie, strach, to všetko som prežívala pri čítaní tejto knihy. Nielenže som dostala to, čo som čakala, no dostala som aj oveľa viac. Kerstin sa vôbec nedala zahanbiť, predstavila sa v plnej kráse a oba diely si môžu konkurovať, jeden je lepší ako druhý. Gwendolyn aj Gideon sú mimoriadne skvelé postavy, obaja majú niečo do seba a ja som mala pocit, že sa od prvého dielu vyvinuli a tak trochu okresali. Nie, že by sa jednalo o nejaké výrazné zmeny, boli to skôr len také detaily, ktoré mi však úplne sadli :)

"Cestou dolu do alchymistické laboratoře mi pan George zavázal oči - aniž by se za to předtím omluvil - a s povzdychnutím mě vzal za ruku. Gideon mi nesl školní tašku."

Najväčšou výhodou bol opäť jazyk knihy. Autorka píše veľmi uvoľnene, nepoužíva zdĺhavé opisy a sústreďuje sa predovšetkým na priamu reč a dialógy. Jej knihy nie sú príliš komplikované, netočia sa len okolo romantiky a dokážu zaujať širokú skupiny čitateľov. Musím uznať, že ma druhý diel bavil asi ešte viac (ak sa to vôbec dá), keďže sa tam opäť odhalil kus pravdy, takktiež tam bolo už oveľa viacej a celkovo bolo vidno, že už nečítate knihy, ktorá má byť začiatkom, ale ktorá je pokračovaním neičoho skvelého. Chcela by som napísať na knihu niečo zlé, no je pravda, že to proste nejde. Tá kniha je fakt skvelá a nemá žiadne chybičky. Jediné, čo jej môžem zazlievať je opäť raz koneic knihy, ktorý bol (aspoň pre mňa) veľkým prekvapením a poriadnym navnadením na ďalší diel, ktorého sa už neviem dočkať. Pevne verím, že ma autorka nesklame a tretí diel si naozaj užijem, keďže Zelená jako smaragd je už posledným dielom, čo je možno aj trošku škoda. Nestáva sa často, že by som chcela, aby mala nejaká kniha, nebodaj trilógia, ešte ďalšie pokračovania, no pri Kerstin, ktorá svojimi knihami absolútne nespadá pod zákony prírody (proste tú dokonalosť normálne nechápem), by som prijala hádam aj nejakú desaťlógiu alebo čo :D Naozaj dúfam, že okrem série Drahokamy nás poctí ešte nejakým knihami, pretože by bolo jej talentu škoda, keby sa stratil.
"Nam quo in iuventus non discitur, in matura astate nescitur."                                                                                                                                                                                                                                                                        
Kerstin napísala dokonalú knihu, ktorá si nezaslúži nič iné len plné hodnotenie, čiže 5 lajkov. Bola som mimoriadne spokojná, že to nie je len ďalšia prekliata dvojka, ktorá by špatila svet kníh (to nemyslím nejako zle). Som veľmi rada, keď sa niekedy objaví takáto séria, ktorá ma vie úplne pohltiť. Pokiaľ ste s touto sériou ešte nemali skúsenosti, môžem vám ju len a len odporučiť, dokonca pokiaľ sa obávate knihy, skúste si pozrieť aj film na prvý diel, Rudú jako rubín. Filmové spracovanie tejto knihy sa už tiež chystá a ja dúfam, že sa ho dočkáme čo najskôr :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

2 komentáre: