utorok 18. marca 2014

Archív - Victoria Schwabová

Podarí sa Mackenzie zachrániť archív aj svojih blízkych?

Představte si místo, kde mrtví odpočívají na policích jako knihy. Každé tělo má svůj příběh, život uspořádaný v sérii vzpomínek, do kterých může nahlédnout jen Knihovník. Těm tělům se říká Historie.

Šestnáctiletá Mackenzie Bishopová pracuje pro Archiv jako Správce. Jejím úkolem je chytat a vracet Historie, které se sem tam probudí a utečou, Historie, které jsou často zmatené a agresivní. To všechno dělá s vědomím, že někde v Archivu odpočívá i tělo jejího dědy, který ji sem před čtyřmi lety přivedl, a mladšího bratra, s jehož ztrátou se zatím nevyrovnala.

Victoria Schwabová je pomerne neznáme meno, ktoré sa u nás začalo skloňovať až keď sa objavili prvé informácie, že sa má kniha vydať. Okrem krásnej obálky ma zaujala anotácia, ktorá sľubovala úplne iný príbeh, na aké som doteraz zvyknutá. Žiadne romantické zápletky, či problematickú minulosť hlavnej hrdinky. Aj keď nakoniec nemôžem povedať, že bol Archív najlepšou knihou, akú som čítala, určite sa zaradí medzi tie lepšie, ktoré sa mi dostali do rúk.

"Najít dveře do Úžin múže i s ostřížím zrakem chvíli trvat. Čtvrť, ve které jsme předtím bydleli, jsem prohledával dva dny, než jsem našla nejbližší dveře." 

Pod pojmom archív si väčšina z nás predstaví miesto, kde sa nachádzajú na starých ošúchaných policiach knihy. V tejto knihe však na policiach neodpočívajú knihy, ale ľudské tela - Histórie, medzi ktorými sa nachádza aj dedo a brat našej hlanej hrdinky Mackenzie. Jej úlohou je chytať Histórie, ktoré náhodu utečú a vraciať ich späť. Všetko sa skomplikuje, keď sa začnú Histórie prebúdzať oveľa častejšie. Mackenzie musí zistiť, čo sa deje, čo najskôr, pretože sú ohrození aj jej milovaný dedo a malý brat. Celá kniha so sebou nesie aj trochu smutný, možno až depresívny nádych a zanechávava vo vás silné emócie. Smrť niekoho z rodiny je strašná vec, a preto, keď sa v knihe objavovali rôzne útržky z minulosti, v ktorých bol zachytený život Mackenzie, keď jej dedo a brat ešte žili, nebolo mi všetko jedno a musím uznať, že som mala aj slzy na krajíčku. Je pravda, že práve takéto silné emócie boli tým, čo som si z knihy odniesla. 

Nechcem povedať, že bola kniha napísaná zle, pretože to by bolo klamstvo, no je pravda, že jej toho k dokonalosti chýba dosť. Najviac mi prekážali práve hluché miesta, ktorých sa v knihe vyskytlo naozaj dosť. Mnoho krát som musela samú seba presviedčať, aby som knihu neodložila,pretože som vedela, že by som ju potom neotvorila tak skoro. Aj keď mala kniha pútavý námet a po prečítaní anotácie som zostala len v nemom úžase, knihu by som medzi tie najlepšie nezaradila.

"Wesley otevře dveře. Za nimi se rozkládá zahrada. Panuje v ní šero, čerstvý vzduch a zmätek. Wesley vkročí na kámen porostlý mechem."

Jednou z najväčších výhod tejto knihy je samotná Mackenzie. Je to veľmi milé a úprimné dievča, s ktorým som sa po celý čas knihy vedela stotožniť. Jej rozhodnutia mi dávali zmysel, nehrala sa na žiadnu chudinku a po celý čas presne vedela za čím ide. Okrem toho dávam autorke veľké plus za koniec, ktorý sa jej mimoriadne podaril a mňa tak navnadil na druhý diel. Príbeh sa na konci pekne vystupňoval a určite patrí ke jednej z najlepších častí v tejto knihe. Čo sa však týka negatív, nemôžem povedať, že by ich tu bolo málo. Najväčším problémom boli hluché miesta a opisy. Mala som pocit, že ich bolo v knihe až príliš. Keby sa ich aspoň paŕ z kníh povyškrtávalo, určite by sa kniah lepšie čítala. Aj keď nepatrí medzi tie najväčšie bichle a má okolo 300 strán, jej čítanie som rozhodne nezvládla za jeden deň. Pevne verím, že v ďalšom dieli sa autorka ukáže v ešte väčšej kvalite a že využije svoj potenciál a zaujímavý, neokukaný nápad, s ktorým by sa dala ešte spraviť diera do sveta.

"Nejradši bych k němu natáhla ruku a dotkla se ho, ale nemúžu se pohnout. Nedokážu donutit prsty, aby se zvedly do vzduchu." 

Dlho som váhala, ako knihu ohodniť. Balansovala som medzi tromi a štyrmi lajkami, no keďže verím, že sa autorka v druhom dieli ešte zlepší, udeľujem jej knihe nakoneic 4 lajky. Táto kniha bola napísaná pekne a som veľmi rada, že som sa k nej dostala. Čo sa týka odporúčania, mohla by som lenpovedať, že pokiaľ vám opisy nevadia, určite si knihu užijete ešte vaic ako ja. Pokiaľ však máte radi fantasy a neokukané, tak by ste mali po Archíve siahnuť tiež :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnost Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

4 komentáre:

  1. Právě teď jí mám doma z knihovny a chci se do ní pustit co nejdřív. Sice ještě musím přečíst dalších asi deset knížek, ale... :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite si nájdi čas aj na túto, myslím, že sa ti bude páčiť . :)))

      Odstrániť