piatok 7. februára 2014

Rudá jako rubín - Kerstin Gierová

Kerstin Gierová necháva ožiť ten najkrajší pocit na svete!

Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem.

Knihu Rudá jako rubín určite nemusím nikomu z vás predstavovať. Ak mám pravdu povedať, tak sama nechápem ako je možné, že som s touto knihou čakala tak dlho. Okrem toho, že je krásna zvonka (tie obálky sú naozaj zlaté), môže sa popýšiť aj krásnym vnútrajškom. Aj keď si 90% z nás myslelo, že to bude opäť raz len jeden hrozne nudný a fádny príbeh, tak nás autorka presvedčila, že tomu tak rozhodne nebude a že si pre nás pripravila jeden úžasný, rozkošný príbeh. Ja sama som bola s knihou veľmi spokojná, keďže ma po dlhšom čase zaujala oveľa vaic ako ktorákoľvek iná.

Už odmalička bola Charlotte cvičená, aby sa stala poriadnou cestovateľkou v čase, vedela ako sa ubrániť, či sa v danej dobe správať. Všetci čakali na deň, kedy konečne sa prejaví. Nikto by však nečakal, že sa tým osudným cestovateľom stane jej sesternica Gwendolyn, ktorá len zhruba tuší o čom vlastne cestovanie časom je. Okrem toho, že sa dostane do centra pozornosti a musí žiť v prostredí, kde sú všade samé klamstá, sa v jej živote objaví láska pod menom Gideon.

Aj keď som si sprvu myslela, že sa bude kniha točiť len a len ohľadom lásky, nakoniec sa to vyvinulo trochu inak ako som čakala. Zo začiatku sa kniha točila hlavne okolo cestovania časom, čo pre mňa pred tým nebola až taká atraktívna téma, no napriek tomu som si to užívala. Aj keď mám históriu rada, vždy som mala pocit, že bolo cestovanie časom veľmi komplikovanou témou, s ktorou som sa nevedela úplne stotožniť. Pri tejto knihe som však mala prvý krát pocit, že ma cestovanie chytilo za srdce a vôbec mi nevadilo o ňom toľko čítať. Čakala som, kedy sa na scéne objaví aj láska, ktorá v tejto knihe nedostala až toľko pozornosti a ja verím, že tomu tak v ďalších dieloch už nebude a že sa jej dočkám o niečo viac.

"Gideon si pro sebe zamumla něco nesrozumitelného, v čemž jsem rozeznala slova "chuva" a "husa". Chúva pro tu husu?"

Najväčším plusom tejto knihy je určite naša hlavná hrdinka. Je len málo tých, ktoré by mi sadli, no musím uznať, že sa počas celej knihy vyskytlo len minimálne minimum, kedy mi niečím vadila Gwendolyn. Nebola len zahľadená do seba, nerobila hlúpe rozhodnutia a sršala veľmi milým a trošičku protivným sarkazmom, ktorý som jej zjedla až do poslednej bodky. Uverila som jej každé šlovo, každý pocit a autorke ďakujem, že dokázala vytvoriť hlavnú hrdinku, ktorá mi takto sedela. Pokiaľ aj vy máte problém s hlavnými hrdinkami, pri tejto knihe sa nemusíte báť. Ku Gideonovi sa hádam ani netreba vyjadrovať, určite nám je všetkým jasné, že je to opäť raz taký cukrík, ktorý sa proste nedá nemať rado. Určite nesmiem zabudnúť ani an vedľajšie postavy, ktoré tiež dostali priestor a svojej úlohy sa zhostili na výbornú. Najviac mi asi sadla Gwendolynina najlepšia kamarátka, ktorá bola teda správnou priateľkou v každej chvíli. Na zahodenie však určite nie sú ani ostatné vedľajšie postavy. Za jedno z najväčších plus hodnotím aj to, že sa kniha nesústreďoavala na opisy. Je pravda, že možno niektorým čitateľom budú chýbať, no mne vôbec a bola som rada, že sa príbeh pekne posúval dopredu bez nejakých hluchých a nudných miest. Na knihu rozhodne nemôžem napísať nič negatívne, autorka mala všetko premyslené do detailov a je pravda, že kniha Rudá jako rubín sa zaradila medzi tie najlepšie aké som kedy čítala.

"Měla pravdu. Opravdu sem tu nemohla zústat navždycky. Musela jsem ven - do toho nového, divného života, který jsem zničehonic měla."

O tom, aká bola táto kniha skvelá, úžasná a  perfektná, by sa dalo písať ešte veľmi dlho. Je pravda, že tie dobré recenzie tu nie sú le tak, že kniha je naozaj pastvou pre oči a že by ste ju nemali toľko odkladať (ako ja) a pokiaľ ste ju ešte nečítali, tak si ju prečítať. Nemôžem jej dať nič iné ako 5 lajkov (keby jej dám menej, mohlo by ju to uraziť) a len vám ju odporučiť ako nič iné. Jej čítanie si rozhodne užijete :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

4 komentáre:

  1. Na knižku čítam len samé pozitívne reakcie :) niečo na tom asi bude :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Sice jsem s knihy do stropu neskákala, ale rozhodně to je příjemné čtení :) Pěkná recenze! :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem veľmi pekne. Ja som bola veľmi rada, keďže ma v poslednej dobe nič skoro nezaujalo :)

      Odstrániť