štvrtok 2. januára 2014

Serafína - Skrytá tvár (Rachel Hartman)

Dokáže jediné dievča zjednotiť dva rozličné svety?

V krajine Gorred už takmer štyridsať rokov žijú ľudia a draci v mieri. Draci sú schopní brať na seba ľudskú podobu, a tak sa môžu ako vyslanci zúčastňovať na verejnom živote a svoju neobyčajnú múdrosť odovzdávajú ďalej ako učitelia. Napriek tejto zvláštnej schopnosti ľudské emócie pre nich zostávajú veľkou záhadou. S blížiacim sa výročím vzájomnej dohody vzrastá napätie a vzájomná nevraživosť medzi drakmi a ľuďmi sa prehlbuje ešte viac, keď je za záhadných okolností zavraždený člen kráľovskej rodiny a obvinenie z vraždy padne na drakov. V tomto neľahkom období sa na kráľovskom dvore ocitne Serafína Dombeghová, nadaná hudobníčka, ktorá musí skrývať svoje vlastné tajomstvo. Nebezpečne vnímavý princ Lucian Kiggs, kapitán Kráľovskej gardy, však až príliš začína tušiť pravdu, ktorej odhalenie by Serafínu mohlo stáť život. Akú úlohu zohrá Serafína pri odhalení sprisahania ohrozujúceho mier v krajine?

Hneď na začiatok by som chcela povedať, že som sa na túto knihu hrozne tešila a o to viac ma mrzí, že moje pocity nie sú úplne kladné. Rachel je veľmi talentovaná spisovateľka a je vidno, že sa so svojou knihou poriadne pohrala, no ja som ňou nebola až taká nadšená. Možno ste už počuli o tom, že je autorka mnohokrát prirovnávaná ku Christopherovi Paolinimu, veľmi populárnemu autorovi série Odkaz dračích jazdcov. Obaja sú veľmi známi, obaja žnú úspech po celom svete, no mňa ich knihy proste nedokázali zaujať. Stále, zas a znova, sa púšťam do dračej tematiky, pretože vždy verím, že sa nájde nejaká kniha, ktorá zmení môj názor na draky a presvedčí ma o tom, že aj oni môžu byť príťažlivou témou. Mrzí ma však, že to nebola Serafína.

Pred tým ako som sa pustila do tejto knihy som si prečítala kopu recenzií, ktoré ma na knihu celkom naladili. Celkovo bolo vidieť, že autorka vedela o čom píše, príbeh mala dokonale premyslený a aj keď bolo zhruba prvá tretina kniha plná hluchých miest, neskôr sa to celkom rozbehlo. Serafína bola veľmi milá hlavná postava, ktorá vás nebude rozčuľovať nejakými hlúpymi rozhodnutiami. V knihe sa nachádzalo aj mnoho iných, sympatických postáv, ktoré mi prirástli k srdcu, aj keď ich bolo mnoho a ja som sa zo začiatku mnoho krát vracala na koniec knihy, kde sa nachádzali vysvetlivky, neskôr som si na to zvykla, no je prvada, že to asi mnohým čitateľom bude vadiť, neustále sa vracať na koniec knihy. Okrem toho je kniha písaná úplne iným jazykom na aký sme pri podobných knihách zvyknutý a ktorý nemusí sadnúť všetkým čitateľom. Ja sama som si naň počas celej knihy nevedela zvyknúť. Autorka sa s knihou pohrala a celý dej bol poriadne vykryštalizovaný až do úplných detailov, čoho by som ja prijala menej, keďže sa mi kniha zdala až príliš komplikovaná a nedokázala som sa úplne sústrediť na dej. Veľa krát sa mi stalo, že som si musela nejakú stránku prečítať aj dva krát. Keby autorka poňala knihu o niečo jednoduchšie a nebolo by skoro všetko také zamotané, určite by som si knihu užila viacej. Serafína je síce kvalitné, no zároveň aj veľmi ťažké dielo, ktoré určite nepatrí k oddychovkám. Klamala by som, keby som povedala, že Serafína nemá aj mnoho pozitívnych bodov. Pre mňa najdôležitejšie bolo, že sa tam nenachádzal žiaden milostný trojuholník (ktorý by sa sem ani nehodil, no dúfam, že si to autorka v 2. dieli nerozmyslí). Čo sa týka láska, tak tá bola v tejto knihe vykreslená mimoriadne negýčovo. Žiadne otrepané vyznania, či hlúpe frázy, na aké sme zvyknutý z iných kníh. Rachel srší aj obrovskou fantáziou, svet drakov bol vykreslený perfeknte a autorka sa s dračou tematikou riadne popasovala.

Sama sa čudujem tomu, ako musím knihu ohodniť. Viem, že sa zovšadial na ňu sypú prevažne pozitívne reakcie, no ja vás musím sklamať, keďže mne sa táto kniha až tak nepáčila. Počas celého čítania som sa nevedela rozhodnúť, či sa mi vlastne kniha páči alebo ani nie. Vždy, keď som našla nejaký pozitívny bod, objavilo sa niečo negatívne a zase naopak. Preto knihe dávam nakoniec 3 lajky. Viem, že mnohým z vás sa zapáči oveľa viac, no ja som ňou nebola veľmi nadšená a stále dúfam, že sa objaví teda iná kniha, ktorá zmení môj názor na drakov.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Fragment. Knihu nájdete TU.

2 komentáre:

  1. Ja nechápem všetky tie pozitívne reakcie na túto knihu, mňa nebavila :D

    OdpovedaťOdstrániť