nedeľa 26. januára 2014

Překroč svůj stín - Katie McGarryová

Dokáže láska spojiť dva úplne odlišné svety?

Nikdo neví, co se stalo té noci, kdy se z Echo Emersonové, populární holky, stal outsider s podivnými jizvami na rukou, o kterých si špitá celá škola. Dokonce ani Echo nezná celou pravdu, co se té strašlivé noci odehrálo. Ale byla by moc ráda, kdyby se vše vrátilo k normálu. Ovšem když se v jejím životě zjeví Noah Hutchins, hezoun v černé kožené bundě, co holky vlastně jen využívá, její svět se obrátí vzhůru nohama takovým způsobem, že si to ani v nejdivočejších snech nedovedla představit. Noah jí totiž rozumí. A pomůže jí najít odpovědi. Přitom by neměli mít vůbec nic společného. A se všemi těmi tajemstvími, která v sobě oba nesou, je v zásadě nemožné, aby byli spolu. Přesto nedovedou potlačit vzájemnou přitažlivost. A Echo se ptá sama sebe, jak daleko může zajít, aby překročila vlastní stín, a co všechno je ochotná riskovat pro kluka, který ji může znovu naučit, jaké to je, když člověk miluje. 

Pushing the limits sa zaraďuje ku knihám, o ktorých sa ešte pre ich napísaním hovorí, že sú skvelé. Hneď ako sa táto kniha objavila na verejnosti, začala žať obrovských úspech a mnoho českých i slovenských čitateľov nečakalo, či sa kniha preloží a hneď sa do nej pustilo. Čím viac ľudí ju čítalo, tým viac ju všetci vynášali do nebies. Hneď od začiatku som vedela, že aj ja tento skvost určite musím mať, len keby sa niekto hore tam nado mnou zmiloval a preložil ju. Či sa tomu tak nestalo? :) Okrem krásnej obálky, ktorú sa nedá si nevšimnúť, je kniha jednou obrovskou emočnou jazdou bez možnosti zastavenia či aspoň spomalenia.

Celý príbeh sa na prvý pohľad môže zdať až príliš jednoduchý. Dvaja stredoškoláci, Echo a Noah, obaja úplne iný a potom sa stretnú a blá, blá. Nie! Táto kniha je o Echo Emersonovej, dievčati, ktoré malo všetko čo chcelo, bolo šťastné a spokojné, až kým sa jedného dňa neprebudilo v nemonici s podivnými jazvami a žiadnou pamäťou. Od tej chvíle sa úplne zmenila, utiahla a už pre ňu nebolo nič ako pred tým. Na druhej strane je tu Noah Hutchins, kedysi tiež skvelý basketbalista so sľubnou budúcnosťou, no teraz iba problémový chlapec v pestúnskej rodine. Noah a Echo sa pred tým nikdy nestretli a jediné, čo majú spoločné okrem skvelej minulosti a dosť blbej prítomnosti je ich terapeutka. Je úplne jasné, že im to nemôže klapať, no predsa sa k sebe priťahujú ako dva magnety. Okrem toho, že je kniha prevažne sústredená na romantickú zápletku, budete postupne s našimi hlavnými hrdinami objavovať aj množstvo záhad, s ktorými je spojená ich minulosť a vďaka ktorým sa nebudete môcť od knihy odtrhnúť (ja som ju tiež čítala deň v kuse a trochu mi z toho ešte hrabe). Čo vám však asi najviac udrie do očí sú však EMÓCIE. Tých je v knihe také veľké množsto, že ja sama potrebujem momentálne kopu objatí.

Možno niektorým z vás stále nedochádza, v čom je kniha taká úžasná. Okrem toho, že má pútavý dej, krásne vymyslenú myšlienku a že vzťah (ak sa to dá tak nazvať) Noaha a Echo je viac než úžasný, romantický s pár klišé (bez nich by to hádam ani nešlo), veľkou zásluhu na tom, aby ste si knihu užili, majú aj naše hlavné postavy. Príbeh Noaha sa mi páčil viacej, celkovo mi bol sympatickejší a bol to opäť raz taký knižný ňuník. Istým spôsobom mi pripomínal Patcha (zo série Zavrhnutý), tiež to bol taký zlý chlapec s krásnym pohľadom, plný sexepílu a lámač ženských sŕdc. Za tvrdou fasádou sa však skrýval milý, romantický chlapec, ktorému chýbala rodina viac ako čokoľvek iné. Echo bola z úplne iného súdka. Narozdiel od Noaha rodinu mala, no potom, čo jej brat zomrel a jej mama sa stala, ehm, problémovou, sa nevedela vyrovnať s tým, že si jej otec našiel niekoho iného (aj keď to bola milá ženská). Po všetkom, čo sa stalo, padla na úplné dno, z ktorého sa nechcela vyškrabať. Obaja boli veľmi komplikované postavy, obaja mali niečo do seba a aj keď mi Echo pár krát riadne liezla na nervy (ako každá správna hrdinka), celkovo to autorka skvelo vymyslela a s oboma charaktermi sa riadne pohrala. Okrem našich dvoch hlavnýc hrdinov sa objavia na scéne aj iné postavy, ktoré mi úplne sedeli a skvelo zahrali svoje úlohy. Veľké plus si kniha zaslúži aj za vyrozprávanie celého príbehu. Mnohí čitatelia určite ocenia, že je kniha rozprávaná z oboch pohľadov a obaja hrdinovia tak dostanú možnosť sa zdôveriť so svojimi pocitmi, myšlienkami, osudmi, no bez zbytočných nudností. Celý príbeh sa pekne posúva dopredu bez hluchých miest. Vyzdvihla by som určite aj koniec knihy, ktorý síce nobsahoval nič svetoborné, no aj tak ma príjemne potešil a nenásilne ukončil túto skvelú knihu, ktorá zo mňa vycucala všetky emócie a vďaka ktorej len tak ľahko dnes nezaspím.

Pokiaľ stále nerozumiete tomu, prečo je táto kniha taká skvelá, tak vám to zhrniem. Na prvý pohľad jednoduchý dej obsahujúci dve skvelé hlavné postavy, ktoré sú úplne odlišné a prežívajú ťažšie chvíle kvôli ich minulosti, sa stretnú, aby pochopili, že potrebovali stretnúť toho druhého a ukázať vám, že majú okolo sobe skvelých ľudí, že ich autorka vykreslila dokonale a že vás v pribehu pár hodín dokážu úplne zničiť a prinúťiť minúť aspoň tri balíky vreckoviek. Knihe určite dávam 5 lajkov a môžem vám ju len a len odporučiť, pretože by nemal byť nikto ukrátený o tento (ne)všedný príbeh lásky.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

13 komentárov:

  1. Já se na tuto knihu v nejbližší době chystám. :) Jsem opravdu zvědavá, co na ní řeknu. :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som zvedavá aj ja či sa ti bude páčiť :) Hádam áno, negatívnych recenzií je fakt málo .. :)

      Odstrániť
  2. Tuhle knížku moc chci. Čtu na ni samé kladné recenze. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. je pravda, že negatívnych je veľmi málo. Určite si ju užiješ :)

      Odstrániť
  3. Ja ju práve čítam, takže som túto recenziu len prebehla očami, aby som nebola nejako ovplyvnená :) Mám nejaké mini výhrady, ale zatiaľ sa mi kniha páči (som okolo strany 150) :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som mala aj ja, no kniha sa mi páčila, dúfam, že sa bude aj tebe :) Úspešne ju dočítaj ;)

      Odstrániť
  4. Mne sa veľmi páčila táto kniha :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to jedna z mála kníh, ktorá sa páči toľkým ľuďom :)

      Odstrániť
  5. Ona aj je ;) Jasné, idem sa zapojiť, možno sa pošťastí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tiež sa na túto knižku chystám :) keď čítam tie recenzie vidím, že nebudem ľutovať ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Myslím si, že nebudeš :) Určite sa do nej čo najskôr pusti :)

      Odstrániť
  7. Knižný ňuník :D :D :D
    Už dlho som si chcela dať re-reading, ale povedala som si, že keď už to idú vydať, tak si počkám na to =)
    Určite si potom prečítaj aj dvojku s Beth, tá sa mi tiež veľmi páčila :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :D :D Ja a angličtina, to je strach a hrôza :D A dvojku si teda nenechám ujsť :)

      Odstrániť