piatok 17. januára 2014

Povinná literatúra inak

Asi pred týždňom som sa pozerala na zoznam povinnej literatúry na tento rok a už som len vzdychala, keď som zase videla, čo sa tam objavilo. Jediné, čo ma zaujalo, bol Hamlet a to tiež len kvôli tomu, že Shakespeare je pán spiosvateľ. Čo sa však týkalo ostatných kníh, vôbec sa mi do nich nechcelo a radšej by som si prečítala niečo, čo som si požičala z knižnice alebo kúpila. A vtedy ma to napadlo. Čo keby bola povinná literatúra tak trochu modernješia? Určite som neprišla s ničím svetoborným, čo by zachránilo milión životov, no predsa len, ako nápad na článok na blog je to dobré, nie? Nedám sem však konkrétne diela, no pár autorov, ktorí by tiež mohli patriť k velikánom ako sú u nás Tajovský či Kukučín, alebo k mnohým iným (hlavne zahraničným) spisovateľom.

Cassandra Clare -  čo sa týka Cassandry, je to pani spisovateľka a rozhodne by sa raz mohla čítať aj povinne, keďže jej knihy sú perfektné. Ja sama by som zvolila skôr sériu Nástroje smrteľníkov a odporúčila ju viac ako Mechanické stroje.

John Green - určite patrí medzi pánov spisovateľov a jeho knihu Na vine sú hviezdy by som bez váhania zaradila medzi tie, ktoré si treba určite prečítať. Kniha Kam zmizla Alijaška je však tiež jedna z mála zo svojho druhu, ktorá si tiež zaslúži pozornosť.

J. K. Rowlingová - sériu Harry Potter pozná asi každý čitateľ a zostalo len pár kusov ľudí, ktorí ešte stále nesiahli po týchto úžasných knihách. Aj keď sa autorka môže popýšiť aj skvelou knihou Prázdne miesto, knihy o Harry Potterovi patria určite k tým najlepším z najlepších.

Richelle Mead - aj keď je jasné, že sa to tu prevažne hemží fantasy knihami, bol by hriech nespomenúť medzi tými best spisovateľmi aj pani Meadovú, ktorá mnohým z nás dokázala, že aj napriek tomu, že je veľké množstvo upírích kníh, predsa len keď viete ako na to, dá sa vytvoriť aj opäť niečo nové a stvorené pre dušu :)

Sarah Dessenová - je pravda, že ja som až tak strašne nebola očarená jednou z kníh od tejto autorky, no celkovo je to úžasná spiovateľka, ktorá je vo svojom obore naozaj dobrá. Každé dievča by si určite malo prečítať aspoň jednu knihu od tejto emocionálnej divy.

Zuzka Šulajová - nie som veľký zástanca slovenských autorov, keďže si myslím, že naša slovenská tvorba je dosť biedna, no okrem Matkina a Evitoviek, určite medzi jedných z najlepších (slovenských) spisovateľov patrí Zuzka. Jej Džínsový denník sa stal veľmi populárnym a patrí k jedným z najlepších dievčenských románov. 

Kerstin Gier - je pravda, že táto autorka je skvelá ženská, no ja som sa o nej dozvedela len nedávno (chyba, že?) a normálne to ľutujem, pretože na jej sériu Drahokamy nie je hádam ani jedna zlá recenzia a to sa dokonca týka cestovania času (čo nie je zrovna moja najobľúbenejšia téma). Určite si zaslúži poklonu a jej sériu Drahokamy by nemal už nikto z vás prehliadnuť tak ako ja (našťastie už pracujem na tom, aby som to čo najskôr zmenila).

C. S. Lewis - jedna z prvých sérií, s ktorou začala posadnutosť zvaná čítanie, bola Narnia. Musím uznať, že si ma úplne podmanila a aj napriek tomu, že bola napísaná trochu čudne a aj chaosívne, sa mi celkovo páčila a bavil ma každý jeden diel. Mám pocit, že táto séria bola jednou z mála, ktorá ma oslovila aj napriek veľkému počtu častí.

Michelle Hodkin - čo sa týka Mary, je to opäť jeden z mojich hriechov, lebo tak nejako viem, že je to dobrá kniha, že by sa mi mohla (veľmi) páčiť, no aj tak dám vždy prednosť niečo inému. Určite by tu však mala byť zaradená, keďže sa o nej všade hovorí len v dobrom a je to jedna z mála kníh, ktorá dokázala tak veľmi zaujať toľko čitateľov.

Jamie McGuireová - Krásna katastrofa je na dlhé písanie, keďže je to mega skvelá kniha. V skratke by mala byť jednoznačne a bezváhania povinne, proste! Je to určite jedna z najúžasnejších kníh, aké nám pozemšťanom vyššie sily zoslali a určite by nemal byť nikto ukrátený o možnosť prečítať si túto knihu. Úžasná, milá, romantická, fantastická, krásna, oslnivá, to všetko je Krásna katastrofa (a Travis je úplne že top).

Maggie Stiefvaterová = moja milovaná kniha - čo sa týka Maggie, náš vzťah je veľmi komplikovaný. Na jednej strane ma jej knihy úplne prevalcovali, pretože to všetko bolo strašne romantické (a ja proste romantiku milujem), no na druhej strane to zase až také super nebolo, nie. Celkovo však musím uznať, že so mnou táto kniha zamávala asi tak ako John Green so svojimi hviezdami. Sama neviem prečo tomu tak bolo, no ak by som mala povedať, ktorá kniha ma zasiahla rovno do srdca (dnes trochu preháňam), určite by to bola Triaška a spol.

Rick Riordan = vaša milovaná kniha (séria) - čo sa týka Percyho tak musím uznať, že to pre mňa nebola úplne najúžasnejšia kniha a že tak nejako som z nej nebola úplne paf, no všimla som si, že na mnohých (naozaj ich je veľa) blogoch, je Percy vychvaľovaný do nebies a že ste s ním mimoriadne spokojní a preto by bol omyl sem knihu nedať len kvôli tomu, že sa mne nepáčila až tak ako ostatné.

Autorov, ktorí by si zaslúžili, aby sa o nich raz naše deti učili, je mnoho a mohla by som ich sem vypisovať až do rána, no ja som sa snažila sem dať aspoň tých, ktorí ma najviac zaujali a ktorých som si za krátky čas mimoriadne obľúbila. Určite so mnou nebudete so všetkým súhlasiť, no dúfam, že som sa aspoň trošku trafila aj do vášho vkusu :)

P.S. Vôbec neviem, či už bol niekde publikovaný podobný článok a ak áno, tak sa ospravedlňujem, mojím zámerom nebolo niekomu ukradnúť nápad ani nič také.

23 komentárov:

  1. To by som aj omnoho radšej čítala povinnú literatúru...my máme v tomto roku medzi povinnými aj Džínsové denníky :D :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To naozaj ? To máte ešte super :D My tam máme iba, že Krasko, Skakespeare, Ján Hollý a tak :) Ste na tom určite lepšie ;)

      Odstrániť
  2. Väčšinu mojich naj si spomenula, bolo by super mať ich v povinnom čítaní :D Takže ja nemám ani veľmi čo dodať :D Možno ešte tak Artemisa Fowla a Dievčatko z krajiny drakov (pokiaľ ide o slovenské veci). :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som rada, že som sa trafila :) Dievčatko z krajiny drakov som zabudla, to by sa sem určite malo zaradiť :)

      Odstrániť
  3. Ja by som tam ešte prihodila Stephenie Meyerovú, Suzanne Collins, Stephena Chboskyho, čo som počula tak aj Rutu Sepetysovú a zo slovenskej tvorby autora série Kráľovná z Tammiru. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nad Stephanie a Suzanne som aj ja rozmýšľala a ostatné by ma teda nenadplo. Ale Ďakujem, som rada, že sa náš (môj) zoznam ešte rozšíril :)

      Odstrániť
  4. Maru by si si naozaj mala prečítať :D A s autormi súhlasím, takýto zoznam povinných kníh by som brala, aj keď mi povinné čítanie nemáme :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak Mare som to asi dlžná už :D To máte šťastie, podľa mňa je to zbytočné, lebo aj tak to všetci odpíšu z netu .. :)

      Odstrániť
  5. S podaktorými súhlasím, ale niektoré som nečítala, Triaška sa mi nepáčila a na Greena sa vôbec nechystám...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Green nemusí sedieť úplne každému a Triaška sa zase nepáčila všetkým, no ja ju zbožňujem :)

      Odstrániť
  6. My sme ešte povinné čìtanie nemali, podľa mňa je to veľká škoda, no čo už.... ale keby tieto knihy boli zaradené medzi povinné čítanie, bol by to raj na Zemi :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem, myslím, že oveľa neprichádzate, keďže to všeci odpíšu z netu. Noo a to by teda bol poriadny :)

      Odstrániť
  7. Já bohužel tento rok ani žádné povinné knihy nemám, ale pamatuji si že v pár let zpátky jsme měli Harryho v povinné četbě. A navíc hodně často děláme referáty na námi vybrané knížky, například budu mít Píseň ledu a ohně nebo Mortal Instruments. A co jsem koukala do seznamu literatury k maturitě o což bych se měla od příštího roku zajímat, tak jsou tam i docela dobré a zajímavé knihy, takže jak koukám můžu být ještě ráda.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je naozaj skvelé, že to máte takto riešené, ja verím tomu, že keby skôr dali modernejšie knihy alebo knihy podľa vlastného výberu, žiakov by to zaujímalo ovela viac. Príde mi to také neodriešené :)

      Odstrániť
  8. Zajímavé, můj seznam by byl asi trošku jiný, ale nápad zajímavý! A třeba takový Lewis či Rowlingová už se sem tam objevují :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. No neviem, podľa mňa by do povinného čítania mali patriť knihy s nejakou hlbšou myšlienkou a tú nejako pri Cassandre Clare, Richelle Mead, Kerstin Gier, Michelle Hodkin, Jamie McGuireová, Maggie Steifvater ani Rickovi Riordanovi nevidím. (Lewis a Rowlingová už sú okrajovo v povinnom čítaní)Netvrdím, že ich knihy nie sú dobré, lebo väčšinou sú, ale do povinného čítania by som ich nezaradila. A u Johna Greena keď už, tak radšej Kam zmizla Aljaška, lebo táto kniha má aj tú metaforickú stránku, Na vine sú hviezdy je skôr orientované na to, aby čitateľa citovo vyžmýkal. V súčasnom povinnom čítaní sú aj veľmi nudné knihy, ale myslím, že väčšina z nich je skvelá a nesú v sebe určité posolstvo.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, ale možno pre nás, bloggerov. No pre obyčajných ľudí si myslím , že nie. Oni nezískajú vlastne nič, pretože všetko len odpíšu a akurat to robia s oveľa väčšou nechuťou. Podstatou je, aby vôbec decká začali viac čítať, aby sa venovali aj myšlienkám, to je asi už príliš :D To ani učitelia nečakajú.

      Odstrániť
    2. V čase, keď som mala povinné čítanie, nebola som ani zďaleka ešte blogerkou a predsa mi povinné čítanie dalo veľmi veľa,
      Nemyslím si, že ak sa zmení povinné čítanie, zmenia sa aj decká. Možno pár z nich začne čítať, ale väčšine to bude naďalej ukradnuté. A podľa mňa nejde vlastne až tak o to, aby deti čítali, ale o to, čo vlastne čítajú. Predstav si napr. televíziu, darmo v nej bude viac prospešných a vzdelávacích programov, deti ich budú ignorovať a radšej si pozrú tie moderné animáky, kde sa len bije, strieľa a pod. Takže naozaj nejde o to, čo človek robí (či číta), ale ako to robí (čo vlastne číta). A zaradiť takéto knihy do povinného čítania by možno bolo väčším zlom ako dobrom. Skôr sa prikláňam k tomu, aby deti dostali nejaký vlastný priestor, aby si popri povinnom čítaní mohli vybrať aj pár vlastných kníh, z ktorých by radi spravili rozbor. To by bol taký kompromis.

      Odstrániť
    3. Lenže to si ty, možno 1 z tisíca (zo stovky, neviem) :) Pozri šak to bol len názor, no nemyslím si, že by sa decká nejako viac potešili, že okrem toho že majú nejaké knihy v povinnom čítaní, tak si k nim ešte majú neičo vlastné aj pridať. Máloktorý študent je taký, že urobí aj niečo pomimo ešte (ani mne sa veľakrát nechce). Ale ako kompromis fajn :)

      Odstrániť
    4. Teraz neviem, čo si mám myslieť, veď ja viem, že tento článok je len tvoj názor, veď to je jasné, ja ti to neberiem. Prečítala som si tvoj názor a vyjadrila som k nemu ten svoj. To, že nesúhlasím, je predsa normálne, každý má iný názor a ja si myslím, že s tebou diskutujem slušne - ty obhajuješ tvoj názor a ja zase svoj, na tom predsa nie je nič zlé. :)
      Máš pravdu, že by deti (z lenivosti, z nezáujmu atď) nečítali ani keby sa spravil kompromis a mohli si vybrať nejakú vlastnú knihu na rozbor. Lenže potom si treba uvedomiť, že by nečítali ani v tom prípade, keby sa povinné čítanie kompletne prepracovalo na tie knihy, ktoré spomínaš v článku, takže by sme boli zase tam, kde sme v škole teraz.

      Odstrániť
    5. Nič si nemáš myslieť, iba že sme normálne diskutovali na nejakú tému :) Jasné, že slušne, načo do seba budeme narážať alebo čo ?? :) Možno by to aspoň skúsili, neviem, možno by bola väčšia šanca :)

      Odstrániť
  10. Myslím si že kým my budeme žiť, toto ešte v povinnej literatúre nebude, ale viem že Peťa má tento rok Džínsový denník a my (ako už stredoškoláci) máme bohužiaľ predpísané knihy :/
    Zato Percyho mám povinného na Anglickú literatúru, tak aspoň čosi :)

    OdpovedaťOdstrániť