sobota 4. januára 2014

Očarená nocou - Amy Plum

Čo všetko ste schopný obetovať pre lásku?

Šestnásťročná Kate Mercierová žije pokojným a normálnym životom, kým jej pri nehode nezomrú obaja rodičia. Presťahuje sa aj so staršou sestrou do Paríža a pred bolesťou zo straty rodičov sa utieka do sveta kníh a francúzskeho umenia. Potom ale stretne Vincenta. Tajomný Vincent Delacroix ju dokáže jediným pohľadom očariť a v Katinom srdci klíči láska. Vzápätí však zistí, že Vincent nie je obyčajný človek, ale revenant – zvláštna bytosť, ktorej údelom je bojovať proti zlým silám a nasadzovať vlastný život za záchranu ľudstva. Kate sa ocitá na osudovej križovatke. Má sa svojej lásky vzdať alebo ju nasledovať, vydať sa v ústrety nebezpečenstvu a bojovať spoločne s Vincentom proti zlu?

Amy Plum bolo pre mňa do decembra meno neznáme, vôbec som nevedela, čo je táto autorka zač, a preto aj kniha Očarená nocou bola pre mňa veľké prekvapenie. Ako prvá mi hneď do očí udrela krásna obálka, na ktorej sa nachádzala jedno z mojich najobľúbenejších miest - Paríž, v ktorom sa aj celý príbeh odohráva. Ak by som mala hneď na začitaku knihu zhrnúť, tak by som povedala, že v jednoduchosti sa skrýva krása.

Kniha Očarená nocou skrýva v podstate jednoduchú a tradičnú zápletku, no ja som bola milo prekvapená, keď som zistila, že sa vlastne predo mnou otvorili dvere celkom novej a skvelej série. Celý príbeh sa točí okolo hlavnej hrdinky, Kate, ktorá stratila oboch rodičov a presťahovala so svojou sestrou Georgiou do Francúzska k svojím starým rodičom. Narozdiel od svojej sestry, ktorá vymetá jednu párty za druhou (ako pred stratou svojich rodičov), Kate sa utieka do kaviarní a múzeí, kde neskôr stretne aj očarujúce a tojomného (pravdaže dokonalého, ako to už v podobných knihách býva) Vincenta, ktorý má však jedno malé tajomstvo. Je revenant, čo zhruba znamená ten, čo vstáva z mŕtvych. A práve to je asi najväčšie plus z celej knihy. Bola som strašne, strašne, ale strašne nadšená, že sa tu nenachádzali žiadny upíri, vlkolaci a podobne, ale že autorka prišli s niečím novým a neokukaným. Listovala som jednu stránku za druhou len aby som zistila, čo sú to vlastne tí revenanti zač. Okrem toho bol Vincent mimoriadne sympatickou postavou, čo celej knihe dodávala ešte lepšie vyznenie.

S Kate, našou hlavnou hrdinkou, to už bolo o niečo komplikovanejšie. Zo začiatku som si ju veľmi obľúbila, hovorila som si, že by to mohla byť konečne nejaká poriadna hrdinka po dlhšom čase, no ako som sa dostávala zhruba do polovice knihy, moje nadšenie postupne opadávalo. Kate sa dopúšťala presne tých hlúpych chýb, ktoré mi na hlavných hrdinkách strašne vadí - nerozhodnosť, rozhodnutia z rozumu, opantávajúca minulosť, či protikladnosť, to všetko Kate so sebou priniesla v polovici až trištvrtine knihy. Strašne som sa v tej chvíli na Kate hnevala, že sa mi snaží pokaziť príbeh, ktorý sa mi tak páčil. Našťastie sa však všetko na konci ustálilo a ja som nemala chuť si vytrhať vlasy (iba trošku). Ak si však odmyslíme Kate, nenašla som na celom príbehu žiadnu chybu. Vincent bol opäť raz úžasný (nechápem ako dokážu vždy autorky tých chlapov tak trafiť), tak isto aj Katina sestra Georgia, ale aj ostané vedľajšie postavy. Takisto sa mi páčilo aj to, že sa príbeh odohráva v Paríži, je to krásne mesto a ja som sa o ňom opäť niečo dozvedela. Na začiatku autorka nenásilne zakomponovala do deja aj umenie a literatúru, čo bolo príjemné spestrenie knihy. V dostatočnej miere sa však vyskytujú rôzne opisy niektorých miest, čo môžu niektorým čitateľom dosť prekážať (ja sama to pri mnohćh knihách neznášam), no ja sama som bola prekvapená, že som si na ne postupne zvykla a vôbec mi neprekážali. Celkovo nemám knihe čo vytknúť, nachádzalo sa tam podľa mňa všetko, čo by dobrá (fantasy) kniha mala obsahovať. Keby nebola Kate taká otrasná (lepšie slovo ma momentálne nenapadá) na niektorých miestach taká otrasná, knihe by som určite udelila plný počet lajkov, keďže to bola po dlhom čase kniha, ktorá ma naozaj chytila a pripútala k sebe.

Očarená nocou teda nakoniec získava 4 lajky a ja som mimoriadne zvedavá na ďalšie diely, s ktorými boli čitatelia (ževraj) ešte spokojneší ako s jednotkou (dokonca sa ani nehovorilo o prekliatej dvojke). Aj keď opäť raz budeme musieť ešte čakať na pokračovanie (keďže toto je len začiatok celej trilógie), ja sa už teraz teším a dúfam, že to bude čo najskôr.

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem spoločnosti Albatrosmedia. Knihu nájdete TU.

8 komentárov:

  1. Tak to vyzeerá na zaujímavú knižku, už som ju pridala na wishlist :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite by nemala chýbať na nikoho wishliste, je to veľmi dobrá knižka :) :D

      Odstrániť
  2. Tyjo, kniha vypadá zajímavě, jen se bojím, že hrdinka bude něco na způsob Any z Padesáti odstínů šedi :D
    Veronika z blogu http://harrypotter-world.blog.cz/ a http://potterworld.blog.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj ja som sa bála, ale môžem ti sľúbiť, že až na jej pár prešlapov sa Anne určite nevyrovná . :)

      Odstrániť
  3. Tá obálka sa mi veľmi, ale veľmi páči, lenže ako to pri mne býva takmer vždy sa popálim, keď si vyberám knihy podľa obálok. Zvyčajne ma nebavia a potom to je utrpenia aj pre mňa aj pre moje okolie, ktoré počúva moje sťažnosti :D Ale podľa tvojej recenzie by to mala byť zaujímavá kniha zo zaujímavým námetom, takže sa nechám prekvapiť :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa by si ju mohla skúsiť, myslím, že je to dobrá kniha a hádam ťa nesklame . :)

      Odstrániť
  4. Teba vadia pri hrdinkách rozhodnutia z rozumu? To znamená, že je lepšie, keď nerozmýšľajú a bezhlavo sa vrhajú do akejkoľvek situácie, lebo to tak cítia? No neviem, mne sa práve tá rozumová vyspelosť na Kate páčila, ostatné 16-ročné hrdinky sú fakt hlúpučké naivky, ktoré ani trochu nerozmýšľajú a je to teda veľmi otravné :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aby som to lepšie povedala, skôr rozhodnutia typu ,, Je pre mňa nebezečný, spájam sa s minulosťou, tak sa s ním dám dokopy až o 30 strán neskôr a zatiaľ budem robiť kraviny, ako pôjdem na trápny večierok, lebo predstieram, že mi na ňom nezáleží." Skôr takéto niečo. Radšej by som priala, keby sa s ním dala normále dokopy a odpustila si všetky tieto reči. :) To už len vždy čakám, kedy pide tá pasáž, že sa predsa len dajú dokopy. :))

      Odstrániť