nedeľa 29. decembra 2013

Knižní hrdinovia :)

Predchádzajúci článok, ktorý sa týkal knižných hrdieniek, vás veľmi zaujala, a preto som sa rozhodla, že sa zameriame aj na mužských hrdinov. Aj keď je väčšina kníh písaná z pohľadu žien, určite nás všetky vo veľkej miere zaujíma aj mužská postava, ktorá je pre nás, alebo aspoň pre mňa, niekedy dôležitejšia ako tá ženská. Opäť vám prinášam 5 najlepších/najhorších hrdinov, ktorých si (ne)zamilujete.

5 hrdinov, ktorých nebudete mať chuť zabiť

Jace z Nástrojov smrteľníkov - Aj vďaka úžasným postavám sa mi táto séria tak páči. Jace a Clary mi mimoriadne sadli, vôbec mi neliezli na nervy a úprimne dúfam, že tomu tak zostane aj po dočítaní všetkých dielov. Cassandra Clare je úžasná spiosvateľka a musím uznať, že si ma svojím štýlom písania mimoriadne získala.

Patch od Beccy - Vďaka Patchovi sa mi táto séria až tak nezhnusila. Ako veľmi mi ju Nora kazila, tak veľmi sa Patch snažil o to, aby som si konečne vypýtal na Vianoce pod stromček 3. a 4. diel tejto série. Patch bol typickým príkladom mužského hrdinu, kedy nastáva prerod od zlého chlapca k úžasnému cukríku, ktorý však nestratil kus tej svojej bad boyovskej povahy. Pardon. Asi som sa nechala uniesť. Už na mnohých blogoch som sa stretla s rovnakým názorom ako je ten môj a je len málo čitateľov, ktorý by túto sériu zavrhli kvôli Nore a nesnažili sa aspoň poriadne si užiť Patcha. Aj keď je už v knihách veľmi veľa hrdinov podobných Patchovi, stále mám pocit, že predsa len dala Becca do Patcha niečo iné. Výnimočné, čím si získal naše srdcia (dnes mi asi hrabe).


Lend zo Zlodejky duší -  S touto sériou som momentálne len začala (v najbližších dňoch môžete očakávať recenziu na túto knihu) a som s ňou zatiaľ spokojná. Lend mi veľmi sadol a aj keď je to skôr taký maznáčik a nie nejaký zlý chlapec, celkovo mi príde strašne milý a zlatý. Počas celej knihy sa ani raz nestalo, že by mi liezol na nervy alebo, že by robil nejaké hlúpe rozhdonutia, ktoré by ma nútili búchať si hlavu o stenu. Momentálne ešte len dočítavám prvý diel tejto série, no dúfam, že sa ani počas ďalších dielov môj názor na neho nezmení, pretože by to bola veľká škoda. Okrem toho je veľi zvláštna postava, keďže o ňom nemožno povedať, že by to bol nejaký anjel, vlkolak, či upír, a aj práve preto si získal moje sympatie. Celkovo sa v tejto knihe nachádza zmes rozličných nadprirodzených netradičných postáv.

Tucker z Nadpozemskej - Čo sa týka tejto série, obľúbila som si aj Tuckera aj Christiana, no skôr som asi fandila Tuckerovi. Bol takým typickým vidieckym chlapcom, ktorý sa vedel postarať o svoje dievča a ktorý na svoje prosté slová a svaly lákal dievčatá. Asi tak. Christian bol skôr jeho opakom, bol to pekný milý chlapec, skôr mestský typ, ktorý však tiež mal niečo do seba, no nie až v takej miere ako Tucker. Ten skôr symbolizoval ochranu, veľkého a mocného, ktorého si prialo vedľa seba každé dievča. Ako sa však autorke podarili títo páni, tak zanedbala vytváranie charakteru našej hlavnej hrdinky, ktorá sa niekedy vôbec nevedela rozhodnúť, ktorého z nich si vybrať. Vôbec sa jej však nečudujem, ja sama by som s tým mala poriadny problém. Ale to asi každý. Či?

Stefan z Upírskych denníkov -  Okej, viem, že so mnou asi teraz kopec dievčat a čitateliek nebude súhlasiť, no ja som si mimoriadne Stefana obľúbila. Sama neviem, či to bolo vďaka Seriálu alebo nie, no vždy som ho mala radšej ako Damona. Aj keď som z kníh čítala len paŕ a seriál som pozerala po tretiu sériu, Stefan určite patrí k jedným z mojich najobľúbenejších hrdinov. Nech si hovorí kto chce čo chce :) Už dlho sa chystám opäť začať pozerať tento seriál alebo si prečítať knihy, no mám pocit,že to u mňa už ani Stefan nezachráni.

5 hrdinov, ktorých budete mať chuť zabiť

Michael z denníkov princeznej- Denníky princeznej zbožňujem. Vážne. Rozhdone sa netajím tým, že je to ideálne čítanie pre mladé dievčatá. No to, čo autorka dorobila v posledných častiach tejto série ma skoro dostalo do blázinca (pokiaľ ste nečítali tieto knihy a chystáte sa na ne, tak nečítajte ďalej!). Vyškrtnúť Michaela úplne z jednej knihy a spomínať ho tam len okrajovo a dať Miu dokopy s Džej Pím (dobre som to napísala?)? Skoro ma na mieste trafil šľa. Vážne, Meg by mal niekto udať za ublíženie na zdraví. Našťastie sa všetko v poslednej knihe ustálilo a mne mohol klesnúť tlak zo 400 na normál. Celkovo mi Michael miestami liezol strašne na nervy a niekedy by som mu tú hubu najradšej zavrela, pretože vďaka jeho rečiam dopadlo dosť vecí na nič. 


Xavier zo Záblesku - Keď som čítala prvý diel tejto série, chcelo sa mi siať od šťastia ako veľmi sa mi páčila kniha. Keď som čítala druhý, bolo mi do plaču z toho všetkého, čo tam autorka porobila. Tretí diel som nakoniec nejako dočítala, no po pre mňa katastrofálnej dvojke mi to bolo už jedno. Opäť raz viem, že so mnou veľa ľúdí nesúhlási a že sa mnohým čitateľom druhý diel veľmi páčil, ja som sa namotala na prvý diel, chápete, toľko romantiky, že by sa s ňou dalo zadusiť, no proste sa mi to páčilo. Celkovo bol však Xavier strašne naivní, miestami dosť hlúpučkí a tak trochu z neho aj z Bethany urobila autorka úplných blbcov. Čoraz častejšie mám pocit, že všetky tieto anjelské knihy začínajú byť na jedno kopyto a že sa autori stále dopúšťajút ých istých chýb, ktoré sú už toľko všade spomínané, že hádam by s nimi autor/ka mohol/la niečo urobiť. Napríklad Xavierom by som začala.

Pán Grey z Päťdesiatich odtieňov - Akokoľvek strašne veľmi moc mám túto sériu aj napriek všetkému rada a akoľvek veľmi strašne moc môže byť Christian úžasní, krásni, sexy a bohatý, aj tak nikto nepoprie, že tie jeho sklony k ochrane Anny a to, aby stále jedla poriadne a podobne, určite už mnohým začali liezť na nervy. Christian symbolizuje tajomného, záhadného muža, ktorý je mimroiadne bohatý, krásny, úžasný, no len keby niečo neskrýval. Jasné, že je to všetko sexy a všetkým sa páčilo aký bol neskôr k Anne milí a romantickí, no aj napriek tomu sa niekedy správal tak, že by som ho najradšej zabila, zakopala pod čiernu zem a už nikdy s ním neprehovorila (jasné, že to myslím obrazne). Jeho reakcie boli dosť často až príliš prehnané a musím uznať, že mi to až liezlo na nervy.

Chlapci z Gossip girl -  Podľa týchto kníh vznikol jeden z mojich najobľúbenejších seriálov. Kedysi. No keď sa nad tým teraz azmyslím dnes, tak vlastne všetci tí chlapci boli na ejdno kopyto, absolútne nemá zmysel ich menovať, pretože sa ničím neodlišovali. Trištvrtina z nich boli len namyslení chumaji, ktorí nemysleli na nič iné ako sex, ženy, alkohol a ako sa zabaviť a keď sa vrátim spätne k svojej láske k týmto knihám a k seriálu, mám chuť sa zaškrtiť za to, aká som len bola hlúpa a naivná a myslela si, že autorka vyprodukovala viac ako len kopu knižiek v podstate o ničom. Celý je to len o malichernostich, nepodstatných záležitostiac a ohováraní, ohováraní a ohovarání. No proste samú seba nechápem a chlapci získavajú palec dole.


Ethan z Nádherných bytostí -  Dlho som rozmýšľala nad tým, koho dám ako posledného do top 5 nedobrých hrdinov. Čo sa týka Ethana nie je postavou, ktorá by mi drala nervy alebo tak, skôr sa mi nehodil ako hlavná postava, neviem, počas celej knihy som mala pocit, že je strašne nevýrazný a neutrálny, nič sa s ním poriadne nedialo, ako keby sa autorky sústredili na všetko iné, len nie na svoju hlavnú postavu. Celkovo som s touto sériou sekla hneď po prvej knihe, keďže ma nejako extra nezaujala a necítila som potrebu sa v nej ďalej piplať. Aj keď Ethan teda nepatrí k najhorším nervydrásajúcim hrdinom, určite ma ako hlavná postava veľmi, ale veľmi sklamal a skôr by som ho dala niekde do ústrania a nahradila ho niekým lepším, kto bude výraznejší a zožne väčší úspech.


A ako je to s knižnými hrdinami u vás? Kto je váš favorit a koho by ste z knihy najradšej vyškrtli? :)

8 komentárov:

  1. Tedy přiznám se, že většinu hrdinů neznám :)

    A co se týče Patche - vím, že ho většina dčtenářů (čtenářek) miluje, ale já jsem přesně ta menšina, co by ho... eeeeerrgh uškrtila :D Nora byla sice ještě horší, ale to nic nemění na tom, že mi Patch prostě nesedl. Ale faktem je, že mně nesedla tak nějak celkově celá ta série :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ou, dúfam, že som sem nedala príliš veľa neznámych hrdinov. Len títo sa mi sem nejako hodili najlepšie. A čo sa týka Patcha som milo prekvapená, že sa anšla nefanúšička. To sa len tak nevidí ;)

      Odstrániť
  2. Velmi pěkný článek :)) Jinak s Mortal Instruments máš pravdu, Cassandra píše úžasně a já se osobně taky hrozně těším na Infernal Devices.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne :) Cassandra jej podľa mňa fakt skvelá :)

      Odstrániť
  3. Tak Greya by som nemala to srdce uškrtiť, ale Stefana s najväčšou radosťou. Toho proste neznášam :D Inak súhlasím. Aspoň s tým, čo som čítala :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. So Stefanom som rátala, ja som už jedna z mála jeho fanúšičiek :) :D

      Odstrániť
  4. U Jace-a a Patcha súhlasím, milujem ich :) Lenda nepoznám, ešte som tú knihu nečítala, ale chystám sa :) Tuckera a Stefana som v obľúbe nemala :D
    A s druhou polkou totálne súhlasím! :D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hah, tak to som rada .. :) Lend sa ti hádam bude páčiť, neviem .. :D So Stefanom som rátala .. :D

      Odstrániť