utorok 20. augusta 2013

RECENZIA: D. Trussoniová - Angelopolis

Od autorky bestselleru Angelológia

Odkedy Verlaine naposledy videl Evangelinu vzniesť sa z brooklynského mosta, uplynulo vyše desať rokov. Jej krídla boli pre neho symbolom zrady, ktorá ho stále máta. Stál sa z neho elitný lovec Angelologickej spoločnosti a cieľavedome a s oddanosťou sa venuje svojmu poslaniu pochytať, uväzniť a zlikvidovať Evangelinin druh. Keď sa však Evangelina pred ním znenazdajky zjaví na tlmene osvetlenej parížskej ulici, Verlaine si uvedomí, že je svojou podstatu celkom iná ako ostatné bytosti, čo tak neľútostne prenasledoval. Vír pochybností a zmätku ešte zosilnie, keď mu ju spred nosa unesie anjel, už vyše storočia patriaci medzi Spoločnosťou najhľadanejšie bytosti. Nasledujúca naháňačka zavedie Verlaina a ďalších angelológov spod tieňov Eiffelovej veže cez cárske paláce Sankt Peterburgu až hlboko do sibírskych gubernií a k brehom Čierneho mora.
Pred tromi rokmi Danielle Trussoniová všetkých očarila svojou bichľou s názvom Angelológia. Mnohí čitatelia mali problém knihu dočítať pre jej rozsah, ale aj pre množstvo informácii, ktoré pribúdali na každej strane. Napriek tomu je však mnoho takých, ktorí si Angelológiu zamilovali a nevedeli sa dočkať druhého dielu, ktorý sa práve tento mesiac objavil na pultoch kníhkupectiev a dostal názov Angelopolis.
Angelológia a Angelopolis sa od seba výrazne neodlišujú iba kvantitou, ale vo veľkej miere aj kvalitou. Zatiaľ čo prvý diel bol prepchatý rôznymi myšlienkovými pochodmi Evangeliny, v druhom sa nachádzalo oveľa viac priamej reči. Vďaka tomu sa dej tiahol rýchlejšie a bol oveľa sviežejší. Autorka začala knihu naozaj svižne, prvé strany sa čítali naozaj ľahko. Potom ako by si dala prestávku a rozhodla sa, že nás predsa len trocha ponudí siahodlhými opismi. Na konci si to však opäť rozmyslela a navodila akciu, prekvapenie a ponechala si otvorený koniec na tretí (posledný?) diel. Príjemné zmeny taktiež nastali v prípade Evangeliny, ktorá bola síce celý čas v knihe prítomná, keďže dej sa točil hlavne okolo jej osoby, no sama o sebe sa už objavovala oveľa menej. Naplno sa však bude rozvíjať charakter Verlaina, ktorý zohrával v Angelopolise oveľa výraznejšiu úlohu. Okrem toho dostane priestor aj mnoho iných postáv, ktorých príbehy budú do seba pomaly zapadať ako puzzle.

Danielle ma veľmi osobitý štýl, ktorý si ťažko hľadá svojich priaznivcov. Ja sama neviem, či sa zaraďujem medzi milovníkov tejto knihy. Rozhodne ju odporúčam starším čitateľom, ktorý nie sú fanúšikmi plytkých romantických príbehov a ktorým nevadí ťažšie čítanie s množstvom informácií, ktoré sa ťažko dávajú dokopy. Pokiaľ ste milovníci histórie určite si prídete na svoje, pretože v knihe sa spomínajú mnohé historické postavy. Kniha však vo veľkej miere rozvíja aj náboženstvo, preniká do jeho podstaty. Autorka si rozhodne zaslúži veľkú pochvalu za anjelský svet, ktorý dokázala vymyslieť. Narozdiel od ostatných kníh nám Danielle neukazuje anjelov ako to dobré, čisté, ale ako niečo, čo môže ohroziť ľudskú rasu. Celý príbeh aj anjelskú tematiku poňala po svojom, a tak mohla jej kniha vystúpiť z davu a nezaradila sa medzi tie ostatné.

Knihe by som nakoniec udelila 3 lajky. To, že kniha dostala odo mňa priemerné hodnotenie neznamená, že by bola zle napísaná, skôr by som povedala, že bola na mňa príliš spracovať históriu cárskeho Ruska, pochopiť genetiku a popritom ešte sledovať celý príbeh. Okrem toho bola čitateľnosť skomplikovaná rozprávaniami z viacerých pohľadov. Knihu vám však rozhodne odporúčam, určite si podľa mňa zaslúži šancu :)

Za poskytnutie reading copy by som chcela poďakovať vydavateľstvu Ikar.

4 komentáre:

  1. Aj podľa mňa je to ťažká kniha, no páčila sa mi. Chválim ťa za super recenziu :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Angeologii jsem dostala když vyšla a od té doby jsem jí četla snad 10x. Díky bohu za další díl, jinak bych jí snad znala vážně zpaměti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Páni, to je vážne super :) Teraz asi aby vyšiel čo najskôr ďalší diel, inak aj Angelopolis budeš vedieť naspamäť :)

      Odstrániť