Stránky

piatok 2. augusta 2019

Vi Keelandová - Krásny omyl

Môže vzniknúť vzťah medzi profesorom a jeho asistentkou?

Kto mal tušiť, že ten chlap z baru bude jej šéf? Caina Westa som stretla raz večer v bare. Zazerala som naňho, čo si nesprávne vysvetlil ako záujem. Prihovoril sa mi, no ja som ho bez mihnutia oka poslala dočerta. Vynadala som mu do egoistických klamárov a podvodníkov, až fešák vyvaľoval oči. Viete, pred časom zbalil moju kamarátku, pričom pozabudol na jednu maličkosť. Bol ženatý. A tak som mu vyčistila žalúdok. Vysvitlo však, že som vybehla na nesprávneho. Veď som sa aj čudovala, prečo sa tvári tak nechápavo! Skrátka, trápna situácia. Z podniku som zdúchla a ani mi nenapadlo sa ospravedlniť. Zbytočná strata času. Aj tak toho plejboja už v živote nestretnem, všakže? Presne to som si myslela... až do chvíle, keď som na druhý deň ráno vošla do triedy. Nuž, dobré ráno, profesor West. Som vaša nová asistentka.
Vi Keelandová pre mňa nie je žiadne neznáme meno a už som mala česť prečítať si od nej pár titulov. Na konte má už množstvo diel a za pomerne krátky čas si stihla vybudovať svoje postavenie medzi tvorcami new adult literatúry nielen vo svete, ale aj na Slovensku. Keď vyšla kniha Krásny omyl, neváhala som ani sekundu a vedela som, že si ju musím prečítať. Musím ale uznať, že som tentokrát zostala trošku sklamaná z obálky. Keď som sa do knihy pustila a spoznala naše hlavné postavy, vôbec mi to nesedelo s fešákom, ktorý je na obálke a predstavovala som si ho trošku inak. Na druhej strane, stále platí, že sa kniha nemá súdiť podľa obalu, ale podľa toho, čo je vo vnútri.

"Muselo to byť už aspoň šiesty raz, ale zakaždým, keď tie slová povedalo, pocítil som bolesť v hrudi. Bolo to ešte dieťa, no čosi ho strašne ťažilo."

Asistentka a profesor, ktorých prvé stretnutie nedopadlo práve najlepšie. Rachel je svojrázna žena, ktorá si nedáva servítku pred ústa a často vyhŕkne niečo skôr, ako si premyslí dôsledky. Caine West je sympatický, konzervatívny profesor, ktorému Rachel učaruje už pri ich prvom stretnutí. Nikto z nich netuší, že osud zariadi ich ďalšie stretnutia za nich. Rachel sa totiž stala Cainovou asistentkou. Musím uznať, že som zostala trošku sklamaná, ako rýchlo nadobudol dej spád. Rachel ako asistentka už po pár stranách nemala voči Cainovi žiadny rešpekt, hneď si potykali a správali sa k sebe ako najlepší kamaráti. Čakala som, že autorka zo začiatku dá deju aspoň trošku nejakú formu, že bude viac platiť zakázaný vzťah medzi kolegami, ale ona to v podstate len načrtla a už po pár stranách to vôbec neplatilo. Neviem, či o tom chcela viac presvedčiť nás, alebo samú seba. Postavy sami o sebe boli skvelé. Každý z nich mal svoje čaro a chémiu medzi nimi bolo cítiť hádam na 100 kilometrov. Páčilo sa mi, že ľúbostná zápletka nebola vykreslená príliš sladko, ale že sa Rachel a Caine často medzi sebou podpichovali a skôr držali úroveň príbehu v takej zábavnejšej rovine. Pravdaže, občas sa vyskytli aj nejaká závažnejšie okolnosti, kedy príbeh nadobudol dramatickosť, ale skôr som mala pocit, že sa celý čas držíme v takej neutrálnejšej, ľahšej rovine. Až kým sa teda nevyskytli erotické scény a neobjavila sa istá podobnosť s Fifty shades. Caine sa až príliš podobal na Christiana a mala som taký pocit, že sa Vi nechala mnohými scénami inšpirovať. Našťastie, Vi zvolila svoj vlastný spôsob a tak som nemala pocit, že by všetko iba okopírovala.

"Si riadne panovačný, vieš? Hraničí to s hrubosťou. Nie som pes. Sadni. Vstaň."

Dominantou príbehu bol práve vzťah medzi Cainom a Rachel a v podstate som nemala pocit, že by sa v nejakej silnejšej miere vyvíjala aj nejaké vedľajšia línia. Pár náznakov na isté odbočky tu bolo, ale nebolo to nič výrazné. Ako som už spomínala, zostala som trošku sklamaná z toho, ako rýchlo príbeh nabral spád. Prišlo mi, že sa všetko deje až príliš rýchlo a nedokázala som to autorke uveriť. Erotické aj romantické zápletky boli vykreslené veľmi dobre, no občas som mala pocit, že až príliš skĺza dej do jedného veľkého klišé. Oceňujem, že postupne príbeh nabral grády a ku koncu vyšlo na povrch viacero tajomstiev, no aj tak som mala po celý čas pocit, že sa autorka drží na takej nerozhodnej vlne, ako keby nevedela, aký smer dať vlastne svojmu príbehu. Jednotlivé časti a zložky boli vykreslené a vytvorené dobre, len ako celok to nebolo všetko až tak dobre ladiace. Od Vi som čítala už viacero kníh, a preto ma mrzí, že jej tento titul až tak podľa mňa nevyšiel a že vie písať aj oveľa lepšie. Boli tu časti, ktoré sa mi mimoriadne páčili a užívala som si ich, ale aj časti, pri ktorých som iba nechápavo krútila hlavou. 

Nakoniec by som udelila tri lajky. Pevne verím, že sa autorka zo svojich chýb poučí a že sa dočkáme ďalšieho, skvelého príbehu, pretože viem, že Vi písať vie a že je to spisovateľka, ktorá má ešte čo povedať.

https://www.bux.sk/knihy/413410-krasny-omyl.html

1 komentár:

  1. Dr Adeleke je africký vúdú kňaz a mocný kúzelník lásky. S veľkou úctou a cťou skutočný čarodejník čarovania Dr. Adeleke, ktorý priviedol späť moju priateľku po boji, ktorý som s ňou mal. Videl som rôzne svedectvá o tom, ako Dr. Adeleke pomôcť toľkým ľuďom získať späť svojich partnerov. Kontaktujem doktora Adelekeho kvôli milostnému kúzlu a ubezpečil ma, že dostanem svojho partnera späť do 24 hodín, kedy boli kúzla vrhnuté. Len čo povedal, moja žena sa vrátila a prosila o odpustenie. všetko ďakujem skvelému človeku Dr. Adeleke, takže moja rada je pre vás všetkých, ktorí majú rovnaký problém, kontaktovať ho prostredníctvom EMAILU: aoba5019@gmail.com
    Whats-App: +27740386124

    OdpovedaťOdstrániť