pondelok 19. júla 2021

Jennifer L. Armentroutová - Opposition

 Dočkajú sa šťastného konca?

KATY VIE, ŽE SVET SA ZMENIL V TÚ NOC, KEĎ PRIŠLI LUXOVIA.
Nemôže uveriť tomu, že Daemon sa pridal k svojim a prizerá sa, ako sa jeho druh snaží vyhladiť ľudstvo. No hranica medzi dobrom a zlom sa stiera a z lásky sa stala emócia, ktorá ju môže zničiť — aj všetkých ostatných.
DAEMON JE ODHODLANÝ UROBIŤ VŠETKO, ABY ZACHRÁNIL SVOJICH MILOVANÝCH, HOCI BY TO ZNAMENALO ZRADU.
Ak chcú mať šancu na prežitie, nepravdepodobného spojenca musia nájsť aj v nepriateľovi. No onedlho je nemožné rozoznať priateľa od nepriateľa a svet okolo nich sa rúca, môžu prísť o všetko — dokonca aj o to najcennejšie —, aby zachránili svojich priateľov… a celé ľudstvo. 
Séria Lux sa rozhodne zaradila medzi moje najobľúbenejšie knižné série. Bola som prekvapená, že autorka nakoniec príbeh natiahla až na päť dielov, ale veľmi som sa tešila, pretože najmä štvrtý diel sa jej mimoriadne podaril a stal sa mojim najobľúbenejším. Autorka pred finále nasadila latku poriadne vysoko a prekonať ju rozhodne nebolo jednoduché. Najmä ak ide o finále, kedy každý čitateľ nervózne očakáva koniec. Pri Jennifer som si zvykla, že svojich čitateľov vie pred veľkolepým ukončením poriadne vytrápiť, ale jej konce vždy stoja za všetky obhryzené nechty.
 
"... chcel som ju tam nechať. Vedel som, že ju tam musím nechať, no niekto ju schmatol. A ja som ho nezastavil."
 
Od začiatku autorka nemárni časom a vrhá nás priamo do deja. Svet začína sužovať vojna, keďže Luxovia na nič nečakajú a ako najlepší nápad im príde vyhladiť ľudskú civilizáciu a zabrať celú planétu. Najhoršie na tom je, že súčasťou neľútostného zabíjania sú aj Daemon, Dee a Dawson. Katy a ostatní nevedia, čo môžu očakávať, čo je vlastne pravda a čo nie. Čaká ich ťažká cesta za láskou, ale aj záchranou ľudstva. Ktorá je poriadne komplikovaná a plná mnohých zvratov. Jennifer veľmi dobre vie, ako si získať čitateľa. Ani v tomto prípade nenechala nič na náhodu a príbeh mala premyslený od začiatku až do konca. Už po pár stránkach sa jej podarilo vytvoriť napätie a nervozitu, ktorá ma sprevádzala až po posledné stránky. Vynikajúcim ťahom bolo opäť duálne rozprávanie, ktoré nám prinieslo dve úplne odlišné perspektívy na danú situáciu. Katy som si veľmi obľúbila a vôbec mi neprekážali kapitoly z jej pohľadu. Daemon je síce obľúbenec číslo jedna, ale iba jeho pohľad by znížil kvalitu diela o veľké percento. Obidvaja veľmi vyspeli, ich láska sa spevnila a mňa bavilo sledovať ich príbeh. Veľmi silným aspektom sú aj vedľajšie postavy. Autorka sa s ním vyhrala a dostali pomerne veľké množstvo priestoru. Každý z nich mal svoj osobitý príbeh, ktorý sa odvíjal na pozadí toho hlavného. Najmä Dee si toho vyskúšala naozaj veľa, mala som pocit, že je to daň za to, že ako prvá chcela byť s Katy naozajstná kamoška. Každý dielom nejaká postava pribudla, iná odišla, všetky však perfektne zapadli do konceptu. 
 
"Celý svet bol hore nohami. Všetko pre pomstu. Nič iné. Nič dôležité. Len šialená pomsta, ktorá zmenila celý svet-môj svet."

Veľkým pozitívom je pre mňa aj romantická línia. Občas je možno trošku prisladká, ale vždy je to v takej miere, že vás to vôbec nerozčúli, ale skôr rozcíti. Od autorky som prečítala už neskutočné množstvo kníh, a preto viem, že romantické línie sú jednoznačne jej dominantou a silnou stránkou. Niekedy sa až sama divím, že po tom obrovskom množstve kníh, ktoré má na svojom konte, stále dokáže tak pútavo písať a nenudiť čitateľa. Aj napriek tomu však predsa len musím povedať, že mám jedno mínus, ktorý mi máta hlavu. Aj napriek tomu, že ide o fantasy príbeh, pre ktorý sú nereálne prvky absolútne normálne, občas autorka trošku prestrelila. Dej až príliš hyperbolizovala a miestami som si povedala, že toto je aj na mňa už príliš. Veľké finále je pre spisovateľa asi najväčšia výzva a mám pocit, že Jennifer sa až tak snažila, že to sem-tam trošku prepískla. Všetko však bolo ešte v znesiteľnej miere a príbehu ako celku neuškodilo. Autorka finále zvládla a séria dostala koniec, aký si zaslúžila. Mojim najobľúbenejším dielom stále zostáva Origin, ale nemôžem vyslovene povedať, že by ma niektorý iný sklamal alebo som si jeho čítanie neužila. V poslednej dobe som skôr fanúšičkou new adult žánru a fantasy už až tak nevyhľadávam, ale séria Lux si ma získala na plnej čiare.

Opposition hodnotím ako kvalitný posledný diel, ktorý dal bodku za jednou perfektnou knižnou sériu. Sériu Lux som mala vo wishliste už strašne dlho a ani som neverila, že by som sa raz dočkala aj slovenského prekladu. O to väčšia je moja radosť z toho, že som ju mohla mať v rukách a prežiť búrlivý vzťah Daemona a Katy. Jennifer sa podarilo vytvoriť premyslený a fascinujúci príbeh, ktorý vás pohltí a nepustí. 

 
Nakoniec by som knihe predsa len udelila štyri lajky, keďže nejaké to mínus som predsa len našla. Ani to však nezmení to, že séria je naozaj vynikajúca a pokiaľ ešte váhate, či sa do nej pustiť alebo nie, rozhodne neotáľajte dlho, pretože sa tak pripravujete o silný knižný zážitok.
 
Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Preskoly.sk. Knihu si môžete zakúpiť TU

1 komentár: