streda 13. augusta 2014

Rozhovor s Ninou Protušovou

Možno ste už stihli zaregistrovať, že o pár dní u nás vo vydavateľstve Ikar/Yoli vychádza novinka od našej slovenskej autorky s názvom Čierna schránka. Ja sama sa na túto knihu veľmi teším a kým za pár dní vyjde, rozhodla som sa autorku ešte vyspovedať :)

Tvoja kniha Čierna schránka spôsobila na Slovensku veľký rozruch a mnoho čitateľov sa na ňu už strašne teší. Ako by si nám ju opísala pár vetami? Čo od nej môžeme čakať?
Je to fantasy príbeh, ktorého hlavnou témou je lucidné snívanie – čosi úžasné, čo môže zažiť každý z nás. Hlavným hrdinom však takýto sen nahradil realitu. Sú schopní takmer všetkého – pokiaľ sa nenechajú odhaliť.
Stretnete nesmelú Marisu a jej bláznivú rodinu, charizmatického starca Ruebena, zistíte, ktoré povery sú pravdivé, budete svedkami neočakávanej zrady a, samozrejme, – dočkáte sa zaujímavého vzťahu medzi Marisou a Gregorym. Je to typický lucidín – očarujúci, záhadný a hrdo potvrdzuje známe heslo – nikdy never lucidínovi. Zmení sa kvôli Marise? Tá netuší, že sa stala súčasťou nebezpečného plánu, ktorý môže stroskotať pri najmenšom zaváhaní. Ešteže existujú čierne schránky...

Inšpirovali ti pri písaní tvojej knihy iné slovenské alebo zahraničné diela?
Vyrastala som na fantasy knihách, Harryho Pottera poznám hádam naspamäť, takže keď som sa rozhodla pre vlastnú knihu, iný žáner ani nepripadal do úvahy. Čiernu schránku som začala písať v období veľkého rozmachu kníh o upíroch a anjeloch, a napriek tomu, že aj mne učarovali (páčila sa mi napr. séria Padlí anjeli od Lauren Kateovej), rozhodla som sa, že prinesiem niečo nové, niečo, čo tu ešte nebolo. A tak vznikli lucidíni.

Všimla som si, že študuješ architektúru. Chceš sa jej v budúcnosti venovať alebo dáš prednosť písaniu? :) 
Áno, študujem na fakulte architektúry, konkrétne dizajn. Určite plánujem písať aj naďalej, no písaním kníh sa na Slovensku uživia len najväčšie spisovateľské esá. A dizajn ma veľmi baví, takže verím, že si nebudem musieť vyberať. Najprv niečo pekné navrhnem, potom niečo napíšem. To by bolo ideálne.
 
Vydať v dnešnej dobe knihu vôbec nie je ľahké, no tebe sa to podarilo. Čo by si odporúčila čitateľom, ktorý by tiež chceli napísať knihu?
Treba mať dobrý nápad, talent a najmä obrovskú trpezlivosť. Je dobré začať s menšími dielkami, napr. poviedkami, pri ktorých sa autor vycibrí a zistí svoje nedostatky, ktoré by ho potom pri písaní knihy brzdili. Ďalej je dôležitá spätná väzba a kritika – ja som dostala šancu vďaka literárnemu portálu Mám talent. Nádejní autori tam môžu pridať svoje diela a vymieňať si rady, a ak sa zadarí, môže autor dostať aj odbornú kritiku. A rada, ktorá mne pomohla najviac – predtým, ako zašlete svoj rukopis do súťaže, alebo do vydavateľstva, nechajte ho aspoň chvíľu „odstáť“. Keď si ho potom po čase prečítate, skôr si pripustíte rôzne chyby a uvidíte veci, ktoré by ešte bolo treba prepracovať.
 
Hlavnou hrdinkou tvojej knihy je Marisa Francisová. Ste si podobné? Nájdeme v nej niečo z teba ?
Obe máme rady umenie, sme tvrdohlavé a túžime po ryšavých vlasoch:)
 
Určite všetkých zaujíma, či sa od teba dočkáme ešte nejakej knihy. Pracuješ momentálne na niečom?
Áno, mám zopár nápadov v hlave a dva už aj na papieri. Jeden fantasy príbeh a jeden z reálneho sveta, písaný denníkovou formou. A taktiež sa mi nechcelo rozlúčiť s dvoma vedľajšími postavami z Čiernej schránky, a tak mám pre ne rozpísaný vlastný príbeh. Avšak všetko bude závisieť od toho, aký ohlas bude mať moja prvotina:)
 
Na záver by som ti ešte chcela poďakovať za rozhovor. Je niečo čo by si svojím čitateľom rada odkázala?
Ďakujem aj ja, a ak sa niekto rozhodne prečítať si Čiernu schránku, verím, že to neoľutuje a bude mať z čítania príjemný zážitok.
 
Na Čiernu schránku sa môžete tešiť už 19. augusta :) Som veľmi rada, že mi Nina poskytla rozhovor, keďže je to veľmi sympatické a milé dievča!

7 komentárov:

  1. Super rozhovor, autorka je sympatická. Na knihu som veľmi zvedavá.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Na knihu sa mega teším a super rozhovor ! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Čítala som úryvok na MT a vyzerá to dosť zaujímavo. Na knihu som zvedavá už len kvôli tomu, že u nás len tak hocijaké fantasy od slovenského autora nevydajú. :D

    OdpovedaťOdstrániť