streda 10. februára 2021

Hľadá sa Mia - Sam Tschida

Čo o nás dokážu prezradiť sociálne siete?

Mia je mileniálka, ale po úraze hlavy má pocit, akoby sa narodila len včera. Keď sa preberie z kómy s krátkodobou amnéziou, nespomína si ani na svoje meno. Má však cool účes, na sebe šaty Prada a v kabelke červený rúž značky Chanel. Zdá sa, že je bohatá, ale jediný spôsob, ako si to môže overiť, je vyskladať si cez Instagram svoj doterajší život.

Kto bola Mia predtým, ako sa prebudila v nemocnici?

A ako do jej príbehu zapadá majiteľ čokoládového impéria, francúzsky miliardár JP? Nie je už príliš neskoro, aby Mia prepísala svoj príbeh? Postupne aj vďaka sociálnym sieťam Mia zisťuje, že jej zranenie hlavy nebola až taká náhoda a jej život nebol taký šťastný a dokonalý, ako by sa na prvý pohľad zdalo.
Hľadá sa Mia sa na pultoch kníhkupectiev objavila len nedávno a hneď si získala moju pozornosť. Pútavá obálka s výraznými farbami rozhodne neunikne ani vašej pozornosti. Nápaditosť obálky je doplnená o rôzne hashtagy, ktoré sú zrkadlom príbehu a narážajú na jeho spojitosť so sociálnymi sieťami. Priznám sa, že podobný príbeh som ešte v knižnej podobe nečítala a skôr som sa s ním stretla v tej filmovej. Bola som preto zvedavá, či ma kniha zaujme a či sa mi bude páčiť. Autorka siahla po veľmi aktuálnej téme - sociálnych sieťach, čo bol mimoriadne dobrý ťah.
 
"Kedy už konečne začnem chýbať niekomu inému ako sexi chlapom? Kde boli moji rodičia a prečo som nemala mamino číslo?" 
 
Mia mala úraz hlavy a prebúdza sa v nemocnici. Nič si nepamätá. Nevie, ako sa volá, kde býva, aký je jej život. Jediné, čo má, je drahé oblečenie a mobil, ktorý sa stane jej najbližším pomocníkom pri zisťovaní identity. Pomocou fotiek na Instagrame sa snaží dať si dokopy jednotlivé kúsky skladačky. Bolo zaujímavé sledovať, kto vlastne Mia je a dozvedať sa postupne o nej informácie. Priznám sa, že jej charakter nepatril zrovna medzi tie najoslnivejšie a keby som ju neľutovala za to, čo sa jej stalo, asi by so mala chuť dať jej pár výchovných. Autorka z nej vykreslila dokonalý príklad sebeckej paničky, pre ktorú sú dôležitejšie sociálne siete ako reálny život. Vďaka strate pamäte sa však začala Mia moralisticky pretvárať a z jej plytkého charakteru sa postupne stával charakter oveľa znesiteľnejší, ba až príjemný. Bavilo ma sledovať, ako sa jej osobnosť postupne pretvára, pretože príbeh nemal až takú silnú dejovú linku. Stalo sa v ňom pár zvratov a napínavých momentov, ale nebolo ich príliš veľa. Príbeh by si zaslúžil trošku preškrtať a vyhodiť zopár hluchých miest. Aj napriek tomu, že nemal možno tú najdokonalejšiu dejovú linku, bol napísaný chytľavým štýlom, ktorý ma dokázal držať v strehu.
 
"I keď som netušila, ako som jej ublížila, ostalo mi len dúfať, že mi odpustí. A rýchlo."

Sila knižky spočívala pre mňa najmä v postavách. Na scéne sa objavilo viacero silných charakterov, oceňujem aj zaujímavú ľúbostnú zápletku, ktorú autorka zapojila do deja. Tak isto aj sociálne siete, konkrétne Instagram, sú podľa mňa veľmi vďačnou témou, z ktorej sa dá vyťažiť veľa. Kniha sa zaraďuje do žánru new adult a podľa mňa si nájde veľa priaznivcov najmä vo veku 20 - 30 rokov. Zápletka je síce jednoduchšia a neprinesie nič prevratné, ale je napísaná naozaj chytľavým a dobre čitateľným štýlom. Pokiaľ máte chuť na oddychovú knižku s tajomstvami, rozhodne by ste mali siahnuť po tomto titule. V poslednom období nemám chuť na citové knihy, ktoré ma vyždímajú ako citrón, a preto som rada, že som siahla po tomto titule. Aj za povrchnými charaktermi postáv sa skrývajú silné myšlienky a autorka pomedzi riadky ukryla množstvo inšpiratívnych myšlienok. Snaží sa nám ukázať, že keď chceme dokáže čokoľvek a že každý z nás môže dostať šancu na nápravu. Nikdy nie je neskoro stať sa lepším človekom. Nielen voči okoliu, ale aj sebe samému.

Váhala som, koľko lajkov udeliť, ale nakoniec som sa rozhodla pre štyri. Nechcela som byť príliš kritická najmä pre krásne myšlienky, ktoré v príbehu sú a len pozorné oko ich odhalí. Okrem toho som si čítanie užila a to aj napriek menším nedostatkom, ktoré dej obsahuje.


Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Grada. Knihu si môžete zakúpiť TU.

2 komentáre:

  1. O knihe čítam prvý raz a znie veľmi dobre. Názvom aj obálkou mi pripomína Hľadá sa Aubrey alebo Kam si zmizla, Bernadette. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vynikajúci príklad, presne k týmto knihám by som ju prirovnala, len v takom mladšom slangu :) Určite odporúčam :)

      Odstrániť