Stránky

pondelok 25. januára 2016

Panstvo Edenbrooke - Julianne Donaldsonová

Každý plán sa skomplikuje, ak mu do cesty vstúpi láska!

Marianna Daventryová by urobila čokoľvek, aby unikla nudnému životu v anglickom Bathe a prejavom lásky nechceného ctiteľa. Ako dar z neba odrazu prichádza pozvanie pre ňu a sestru, dvojča Cecíliu, na návštevu rozľahlého vidieckeho panstva Edenbrooke. Marianna sa chopí príležitosti a vydáva sa na cestu. Starej mame musí sľúbiť, že sa bude správať ako skutočná dáma, hoci to sa jej veľmi nedarí. Teší sa však, že si oddýchne a užije milovaný anglický vidiek. Cecília si robí nádeje na príťažlivého dediča panstva Edenbrooke. Marianna sa však zakrátko presvedčí, že aj najdômyselnejšie plány sa môžu vymknúť z rúk. Zapletie sa do nečakaného dobrodružstva pretkaného tajomstvom a náklonnosťou. 

Poradí si nakoniec so svojím zradným srdcom, alebo jej záhadný cudzinec úplne obráti život naruby?


Nie som veľký fanúšik klasických diel. Ak sa mám priznať, nečítala som ani jedno dielo z povinnej literatúry (hanba, že?). Aj keď zbožňujem Rómea a Júliu, podobným dielam sa radšej vyhýbam, pretože nedokážu dlho udržať moju pozornosť. Keď som si však prečítala anotácia, niečo ma zaujalo a povedala som si, že to predsa len môžem skúsiť, veď to predsa vyzerá celkom sľubne. A musím uznať, že som sa rozhodla správne. Ani pár nedostatkov mi nepokazilo čítanie. 

"Za posledných štrnásť mesiacov som vynaložila všetko úsilie, aby som si srdce ohradila vysokým múrom a ubránila sa bolesti, ktorú som cítila."

Marianne a Cecília sú dve úplne odlišné sestry, ktoré chcú od života úplne niečo iné. Po smrti ich matky sa rozdelili, no opäť sa stretnú na panstve Edenbrooke. Zatiaľ čo Cecília túži po peniazoch a bohatom mužovi, Marianne stačí pokoj teší sa, že si panstvo užije. Už teraz vám je asi jasné, ktorá z postáv mi bola sympatickejšia. Marianne bola veselé, živé dievča, ktoré sa mnohokrát dostalo do rôznych trapasov, malo problém sa správať ako slušná dáma alebo ako jej sestra Cecília, ktorú som vôbec nemala v láske. Marianne mi úplne pripomínala Sisi, korú som zbožňovala a filmy s ňou videla aspoň miliónkrát, takže toto bol jednoznačne plusový bod. A hlavný hrdina bol typický slušný, no aj trošku drzý, smelý chlap, ktorému chcete streliť facku, no na druhej strane ho aj pobozkať. Obaja k sebe skvelo pasovali, dopĺňali sa, uťahovali si jeden z druhého a romantická línia bola vytvorená skvelo. Autorka sa nedržala len trápneho klišé a tak všetko pôsobilo nenútene. 

"Mama by bola na ňu pyšná. Bola by pyšná na mňa."

To, že sa jedná o klasické dielo som spozorovala napríklad aj podľa toho, ž tu neboli žiadne erotické scény. V súčasnosti je to veľký trend a aj keď mám podobné knihy rada, milo ma prekvapilo, že autorka naše postavy hneď nehodila do postele. Čo mi však trošku chýbalo a musím vytknúť je, že sa v podstate nič nedialo. Romantická línia bola skvelá a je jasné, že sa jedná hlavne o romantiku, no chýbalo mi niečo na spestrenie. Čakala som, že po čase autorka s niečím príde, no až do konca som sa nedočkala. Aj keď sa mi toto dielko čítalo naozaj dobre a som spokojná, niečo mi tam trošku chýbalo. 

Knihe by som nakoniec udelila 4 lajky a som rada, že moje obavy boli úplne zbytočné. Myslím si, že táto kniha je určená snáď pre každú romantickú dušu a že sa vám určite bude páčiť :)

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Ikar. Knihu si môžete kúpiť TU.

4 komentáre: