sobota 20. decembra 2014

Najkrajšie Vianočné rozprávky ♥

Štipľavý mráz, mínusové teploty a vyzdobené ulice už hlásia, že sa pomaly bížia Vianoce. Keď však vonku zúri víchrica a vy sa naobliekate ako cibuľa, no aj napriek tomu vám je zima, nie je nič lepšie ako prísť domov, zaliezť pod deku a so šálkou teplého čaju si pozrieť, napríklad nejakú dobrú rozprávku.

Tradičné rozprávky nikdy neomrzia!

Poznajú a milujú ich naši rodičia, starí rodičia, dokonca aj prarodičia. Tradičné rozprávky, ktoré nás sprevádzajú už niekoľko rokov, niektoré dokonca ešte v čiernobielom obale! Viete si vôbec predstaviť, že by po dobrej kapustnici a zemiakovom šaláte neprišla na rad Popoluška? Príbeh krásneho dievčaťa, ktoré trápi zlá macocha a nevlastná sestra, až po kým jej triš oriešky nesplnia jej želania a ona nespozná krásneho princa, ktorý sa do nej zamiluje. Tak isto nesmie chýbať ani Mrázik či Perinbaba. Čo by to bolo za Vianoce, keby sme si neužili nezabudnuteľnú Marfu a jej lúskanie orechov, zlatú a milú Nastenku, Alžbetku, Jakuba a ich lásku či Zubatú, ktorá si na každého brúsila svoju kosu. Nesmieme zabudnúť ani na Princeznú so zlatou hviezdou na čele, Soľ nad zlato, Pyšnú princeznú či rozprávku Cisárov pekár a pekárov cisár. Aj keď možno nie sú úplne typickými vianočnými rozprávkami, určite k Vianociam patria!

Sám doma sa zaradil medzi klasiku!

Má len pár rokov, rodičia ho zabudnú pred odchodom na dovolenku doma a musí sa popasovať so zlodejmi a zachrániť svoj dom. O kom hovorím? Predsa o Kevinovi McCallisterovi, hlavnom hrdinovi úžasnej komédie a rozprávky pre deti aj dospelých. Sám doma sa hneď po nakrútení stal jdným z najlepších a najsledovanejších vianočných filmov, ktorý nás každé Vianoce baví svojimi humornými situáciami a trampotami malého Kevina. Táto rozprávka určite rozosmeje aj tých najväčšćih dudrošov ;)

Nové a neokukané!

Nie vždy je dobré, len to čo je staré a šancu treba dať určite aj novým veciam. Čo tak napríklad rozprávke Ľadové kráľovstvo? S touto rozprávkou prišiel na trh Walt Disney len minulý rok a opäť raz sa v nej mieša láska, priateľstvo a vtip, pričom motív režiséri čerpali z knižnej predlohy od dánskeho spisovateľa Hansa Christiana Andersena - Snehová kráľovná. Vo filmovej podobe sa vydáva nebojácna princezná Anna spolu s horalom Kristoffom, jeho sobom Svenom a snehuliakom Olafom na dobrodružnú cestu a snaží sa nájsť svoju staršiu sestru, ktorá spôsobila v krajine krutú zimu. Okrem rozrávky Ľadové kráľovstvo drobnejšie ratolesti určite potešia aj rozprávky Luskáčik či Barbie: Čarovné Vianoce. Santa Klausa spolu s Jackom Frostom nájdete aj v rozprávke Legendárna partia. Walt Disney rok čo rok prichádza s mnohými krásnymi vianočnymi rozprávkami, ktoré okrem fantastických príbehov prinášajú so sebou aj smiech a mnohokát ponaučenie, pričom nás bez ohľau na vek (v každom z nás bude totiž vždy kúsok dieťaťa).

Vianočných rozprávok je neúrekom, no myslím, že je len pár tých, ktoré sa zaradia medzi tie najkrajšie, medzi tie, ktoré sa nikdy nestanú okukanými a bez ktorých si už ani nevieme predstaviť Vianoce. Aj keď by sa niekedy mohlo zdať, že rozprávky sú len pre malé deti, vôbec to tak nie je, dokonca sa pri nich môžu niekedy aj starší zabaviť a zasmiať oveľa viac ako mladšia generácia.

2 komentáre:

  1. Vybrala si tie najlepšie! :) Aspoň bez týchto si ja Vianoce predstaviť neviem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Sám doma a Frozen jsou úžasné pohádky, ně které můžu koukat pořád. Sám doma už jsem za prosinec viděla dvakrát a stejně si to budu ještě pouštět :D Jen s tou popelkou musím nesouhlasit. Já to nemám ráda, a stejně tak i Mrazíka :) Jinak krásný článek :)

    OdpovedaťOdstrániť